Pitchwise i ove godine donosi radionice za LBT i queer žene

25. 08. 2016

14045982_1276254302398857_6486453902886367017_nJedanaesti PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH, održat će se od 8. do 11. septembra 2016. u Sarajevu, u organizaciji Fondacije CURE. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je CONNECTING – Rad na povezivanju različitih društvenih konteksta i iskustava koje nosimo u angažovanju protiv partrijarhata!

PW je ukorijenjen u ideji da transformativna moć umjetnosti, potiče i osnažuje individuu da bude pozitivna promjena za sebe i svoje okruženje. Politički angažovanu umjetnost razumijemo kao kreativni proces propitivanja, razotkrivanja, analize, transformacije, dekonstrukcije vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta u raznolikom spektru kako ih poznajemo u stvarnosti, navode iz Fondacije CURE.

Aktivistička umjetnost pomiče granice estetskog, socio-političkog i tehnološkog napretka u pokušaju da izazove granice tradicije i kulture, hijarhije postavljene od strane onih koji imaju moć.

U mnoštvu dinamičnih događaja, jedanaesti PitchWise nam donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije o marginaliziranim društvenim grupama, koncerte, partije, filmove i mnogo iznenađenja.

Svake godine Fondacija CURE u sklopu festivala organiziraje i različite aktivnosti koje su od velikog značaja za lezbejke, biseksualne i trans* žene, a tako će biti i ove godine.

14117969_1276254569065497_6831376664046792483_nU petak u 11h, 9. septembra će biti održana radionica Podrška osobama u tranziciji. Na ovoj radionici će se razmatrati terminologija, diskutovati o rodno-afirmativnim terapijama i istraživati strategije kako da dajemo bolju podršku kao prijateljice, partnerice ili medicinsko osoblje. Emma Newberry-Davis, voditeljica radionice, će obuhvatiti ove teme dok bude govorila o svojim iskustvima dok je podržavala svog partnera kroz njegovu tranziciju. Smatrajte ovo kao kratak kurs da postanete bolje saveznice trans* osobama oko vas. Radionica je na engleskom jeziku, a mjesto održavanja će biti objavljeno nakon prijave preko sljedećeg obrasca.

U subotu u 11h, 10. septembra će biti održana radionica „A gdje sam ja?“ koju će voditi Matea Popov, aktivistkinja i psihoterapeutkinja iz Hrvatske. U heteronormativnom društvu u kakvom živimo većinu vremena smo svjesne da nismo privilegirane, dapače, da smo „one druge“ uvijek i iznova izložene opresiji, diskusijama i podjelama. Kada pak pričamo o nama samima, bilo kao o feminističkoj ili LGBT* zajednici, odnosi moći su nešto nevidljiviji i često ne diskutirani, nesvjesni ili bar prešućivani. Kakva je situacija na „sceni“? Tko je privilegiran, tko je prihvaćeniji, tko ima veću moć, tko je vidljiviji, koga se bolje čuje…? Koji je tvoj položaj? Na ova i druga pitanja zajedno ćemo odgovarati na radionici „A gdje sam ja?“, navodi se u pozivu za radionicu. Mjesto i vrijeme radionice će biti naknadno objavljeni, a ukoliko ste zainteresovane, prijavite se putem sljedećeg obrasca..

Više o festivalu i programu pronađite ovdje.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!