Više od trećine LGBTI sportašica i sportaša osvojilo medalje na Olimpijskim igrama u Riju

24. 08. 2016

3869291029Izvor: CroL.hr

Od 53 LGBTI sportaša i sportašica u Rio de Janeiru, što je rekordan broj zabilježen na nekim Olimpijskim igrama, njih 19 ili 35% osvojilo je medalje, samostalno ili kao dio tima.

Prema zasad poznatoj statistici taj tim “duginih boja” osvojio bi 16. mjesto u ukupnom poretku nadjačavši zemlje poput Kenije, Novog Zelanda i Kanade. Kate i Helen Richardson-Walsh su kao igračice tima Velike Britanije u hokeju na travi ujedno i prvi vjenčani istospolni par koji je osvojio zlatnu medalju.

To je bolji rezultat od Olimpijskih igara u Londonu 2012. kad bi LGBT tim s tada poznatih 23 sportaša i sportašica osvojio 19. mjesto na svjetskoj ljestvici.

I baš kao što je u Riju zabilježen dvostruko veći broj autanih sudionika od prethodnih Olimpijskih igara, tako je i u Londonu prije četiri godine broj javno poznatih LGBTI sudionika bio udvostručen u odnosu na igre u Ateni 2004., piše GSN.

I iako je broj poznatih LGBTI sportaša i sportašica u Riju velik to je i dalje apsurdno mali broj u odnosu na ukupno 11.534 sudionika, što je tek 0,43 posto.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!