Beograd: Napadnut aktivista Boban Stojanović

23. 08. 2016

boban stojanovicJuče je u Beogradu u popodnevnim satima napadnut dugogodišnji aktivista Boban Stojanović. Kako Beograd prajd navodi u saopštenju za javnost, dvojica nepoznatih počinilaca su u 15:20 fizički napala aktivistu na uglu ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova u Beogradu.

Stojanović je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje: „Evo ga peder!“ da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predjelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije. Stojanović je uspio da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga ponižavajućim tonom, pred građanima koji su se tu zateklli, nazivaju „pederom“, navode u svom saopštenju.

Veliki broj organizacija civilnog društva u Srbiji oštro osuđuje ovaj napad i podsećaju da je ovo samo jedan u nizu napada.

Prema posljednim podacima kojima raspolaže organizacija Da se zna koja evidentira slučajeve nasilja i diskriminacije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Sriji, u ovoj godini desilo se pet fizičkih napada. Od tog broja samo dva su prijavljena policiji što svjedoči o visokom stepenu nepovjerenja u državne institucije. To potvrđuju i prvi rezultati Centra za istraživanje javnih politika sprovedeno u prvoj polovini 2016. godine. Prema navodima istraživanja značajan broj ispitanika rekao je da se rijetko obraća policiji jer nema povjerenja da će MUP reagovati na njihovo obraćanje.

U saopštenju za javnost podsećaju da napadi na aktiviste i aktivistkinje ostaju neriješeni te je neosporan zaključak da ne postoji politička volja za kažnjavanje nasilnika. Apeluju na društvo da se aktivira i pobuni protiv sistemske disrkiminacije i potpunog ignorisanja nasilja.

„Kao i posle svakog napada osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute. Moja je obaveza da o tome govorim, dok će većina nas da ćuti. Navikli smo i prihvatili da živimo u svakodnevnom strahu, da ignorišeno nasilje koje nam se dešava, a da diskriminaciju doživljavamo kao sitnicu. Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno.“ – rekao je Boban Stojanović.

Nakon napada Stojanović je prijavio slučaj policiji koja je izašla na lice mjesta i potraga za počiniocima je u toku.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!