Instanbul: Aktivisti/kinje traže pravdu za ubijenu trans aktivistkinju Hande Kader

23. 08. 2016

h20160821000598Oko dvjesto aktivista i aktivistkinja za prava LGBTIQ osoba mirno je protestvovalo u nedjelju navečer u Istanbulu tražeći pravdu nakon okrutnog ubistva transrodne aktivistkinje Hande Kader početkom mjeseca.

Kader je oteta, silovana, ubijena i spaljena, a njezino tijelo pronađeno je unakaženo u elitnoj četvrti Istanbula sedam dana pošto je zadnji put viđena da ulazi u automobil jednog klijenta. Ona je radila kao seksualna radnica.

Kader, aktivistkinja za prava LGBTIQ zajednice, istaknula se u junu 2015. kada je sjedeći na cesti pružila otpor interventnoj policiji koja je htjela zabraniti Povorku ponosa u Istanbulu.

“Tražimo pravdu za Hande Kader” i “Borimo se za opstanak” moglo se pročitati na transparentima sudionika i sudionica skupa koji/e su se okupili/e na glavnoj prometnici Istiklal, uz nadzor policije koja nije intervenirala.

U Turskoj je od 2008. ubijeno četrdesetak trans osoba. Ove godine je Parada ponosa, koja je pala usred ramazana, kao i 2015., otkazana što je potaknulo proteste koji su brzo prekinuti. Na povorci u Istanbulu godinama šeću deseci hiljada posjetitelja/ica, a do prošle godine, kada je policija s vodenim topovima i suzavcima nastojala zaustaviti povorku, nije bilo nikakvih incidenata.

Izvor: Libela.org

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!