Beogradska parada ponosa najavljena za 15. septembar

20. 08. 2019

Izvor: GayEcho via N1

Beogradska “Nedelja ponosa” trajat će od 9. do 15. septembra i završit će se šetnjom i paradom pod sloganom “Ne odričem se”, najavili su organizatori. Predstavnik beogradskog Prajda, Marko Mihailović, najavio je na konferenciji za novinare da će šetnja 15. septembra krenuti u 17 sati sa Slavije, a završit će se koncertom u parku Manjež.

Maršruta ovogodišnje parade ići će ulicom Kralja Milana, preko Trga Nikole Pašića, a povorka će proći pored gradske i republičke Skupštine, pa ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade, i završit će se u parku Manjež.

Prema riječima Mihajlovića, organizatori Prajda ne uručuju pojedinačne pozive zvaničnicima, ali očekuju da će se na paradi pojaviti premijerka Ana Brnabić, kao i ministri koji se bave pravima LGBT populacije.

U okviru “Nedelje ponosa” koja će prethoditi Prajdu bit će organizovano oko 60 događaja, a jedan od najvažnijih, prema mišljenju organizatora, je izložba “Balkan prajd”, koja će 9. septembra biti otvorena u Kulturnom centru “Grad”. Izložba će predstaviti kolekciju fotografija sa prajdova održanih u gradovima balkanskh zemalja.

Gordana Perunović Fijat, jedna od majki koje su u okviru kampanje “Ne odričem se” javno podržale svoju djecu koja su dio LGBT populacije, istakla je da je Prajd važan događaj za slavljenje različitosti.

“Pozivam sve roditelje LGBT osoba, rodbinu, priajtelje i školske drugove da zajedno slavimo različitost i da svi budemo srećni, ili barem malo manje nesrećni”, kazala je Fijat.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava, Ivan Đurić, ističe da ovogodišnji slogan “Ne odričem se” ima ličnu, ali i političku notu i poruku.

“Ne odričemo se ljudi, ali ni vrijednosti. Ne odričemo se slobode, ne odričemo se prava, ne odričemo se jednskosti. Odričemo se homofobije i straha u kojem nas tjeraju da živimo”, kazao je Đurić.

Predstavnica organizacije “Da se zna”, Dragoslava Barzut, podsjetila je da je 2018. istakla važnost državne Strategije za borbu protiv diskriminacije i istakla značaj donošenja krovnih zakona koji treba da poprave položaj LGBT zajednice. Kao ključne istakla je donošenje zakona o registrovanju istospolnih zajednica i zakona o rodnom identitetu, a očekuje od nadležnih ministarsatava da konačno pokrenu to pitanje.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda saopšteno je i da je Beograd jedan od pet kandidata za Europrajd 2022. godine. To je godišnji događaj koji se održava u nekom od evropskih gradova, a Beograd bi kao domaćin dobio priznanje za dugogodišnju borbu i promociju prava LGBT zajednice, uprkos nasilju sa kojim su se decenijama suočavale.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!