Beogradski kafić zabranio ulaz gej parovima

26. 09. 2017

Izvor: GayEcho

Fotografija zabilježena na Dorćolu izazvala je haos na društvenim mrežama, a sad se čekaju reakcije nadležnih organa.

Bloger Aleksandar Lambros objavio je na svom Facebook profilu fotografiju table pred jednim dorćolskim kafićem, na kojoj je kredom iscrtana jasna zabrana ulaska gej parovima uz “4S”.

“A psi i Jevreji?”, stoji kao prikladan komentar na fotku, koja je na društvenim mrežama žestoko isprovocirala liberalnu Srbiju.

S druge strane table stajala je poruka “Sačuvajmo vrednost prave porodice” uz “čiča-gliša” ilustraciju mame i tate i dvoje dece.

Neki su ovo doživeli kao homofobičan incident dostojan fašizma, neki samo kao još jednu “tužnu sliku zatucane Srbije”, a autori su se ubrzo oglasili saopštenjem.

“U trenutku kada smo izneli lični stav o “manifestaciji”, koja se održavala u našoj zemlji, shvatili smo da je deo ljudi u Srbiji zaista ugrožen. Radi se o onom većem delu naroda koji teži pravim vrednostima, koje su nam naši preci, trudeći se mukotrpno prenosili s kolena na koleno. Ne smemo dozvoliti da nas ovakvi pokušaji zastrašivanja, propagiranje nemorala i nametanje neprirodnih stvari, u vremenu kada vlada bela kuga, sputaju u nameri da očuvamo ono najvrednije što imamo, a to su pre svega naša deca i porodica koja zaista jeste osnov svakog društva. Zahvaljujemo se medijima koji su prepoznali našu nameru i nisu učestvovali u javnom satanizovanju našeg paba. Živela Srbija!”, stoji u saopštenju paba.

– Tu fotografiju je napravio moj prijatelj, stranac, i okačio je na Fejs. Kaže da nikad u životu nije video tako otvorenu homofobiju kao u Beogradu. To je nacistički simbol, samo fali ružičasti trougao. Fascinantno je da je neko imao hrabrosti da to uradi. Ja nisam video da ijedna LGBT osoba u Beogradu ima hrabrosti da, kao što je to uobičajeno u Berlinu, na primer, na svoj prozor ili vrata okači zastavu duginih boja, ali zato homofobi imaju hrabrosti da javno postave ovako nešto. I ne stide se toga, jer ih niko ne kažnjava – kaže za NOIZZ Predrag Azdejković i dodaje da je pab zbog ovoga prijavljen tržišnoj inspekciji, povjereniku za zaštitu ravnopravnosti i da je podignuta krivična prijava. Tako da ćemo uskoro vidjeti da li je Parada ponosa zaista bila samo farsa i koliko je premijerka Ana Brnabić odlučna u tome da se neke stvari promijene u ovoj zemlji.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!