Berlinske godine crnkinje, lezbijke, majke, ratnice i pjesnikinje Audre Lorde

16. 09. 2014

10011515_641740322546588_2007147874820386247_nGodina 2012. obilježila je dvadesetu godišnjicu od smrti Audre Lorde, pravim imenom Audrey Geraldine Lorde, koja je u 58. godini umrla od raka jetre. Audre će mnogi često opisati upravo njenim riječima, kao “crnkinju, lezbijku, majku, ratnicu, pjesnikinju”. Uistinu, njen neizmjerno značajan angažman na iskorjenjivanju rasizma i povezivanju bijelaca/bjelkinja i crnaca/crnkinja ne samo u SAD-u, ostat će zauvijek upamćen, zajedno sa njenim pjesmama, radovima i predavanjima. Njeno pisanje i govori su inspirirali brojne crnkinje i bjelkinje, feministkinje i LGBT pokrete za socijalnu pravdu u SAD-u.

U okviru PitchWisea 2014 je u subotu, 13. septembra, u Art kinu Kriterion prikazan dokumentarni film Audre Lorde: Berlinske godine, 1984 – 1992. Serija njenih posjeta Berlinu, prikazanih u ovome dokumentarcu, donosi jednu potpuno novu dimenziju njenog aktivističkog rada: od 1984. do 1992, Lorde je provela mnogo vremena u ovome gradu, radeći sa afro-njemačkom populacijom. O tome su na Q&A sesiji nakon prikazivanja filma govorile Dagmar Schultz, rediteljica filma, te autorica Ika Hügel-Marshall, ujedno i Dagmarina dugogodišnja partnerica.

Godine 1984. Audre je pozvana da bude gostujuća profesorica na John. F. Kennedy Institutu sjevernoameričkihs tudija na Slobodnom univerzitetu Berlin, a njen dolazak u ovaj u to vrijeme još uvijek podijeljeni grad bio je rezultat upoznavanja sa Dagmar Schultz, njemačkom profesoricom i predavačicom, te osnivačicom feminističke izdavačke kuće Orlanda Press, koje je u vrijeme upoznavanja sa Audre također predavavala na Slobodnom univerzitetu Berlin, a sa Audre se prvi put susrela 1980. u Kopenhagenu na Svjetskoj konferenciji žena, te odmah nakon toga odlučila da je dovede u Njemačku jer je ženski pokret u ovoj zemlji u to vrijeme bio u jako teškoj situaciji. Za to im je trebalo četiri godine.

Dagmar & IlkaJedno od prvih pitanja nakon što je Audre stigla u Njemačku, prepričava Dagmar, bilo je: “A gdje su crni Nijemci i Njemice?”. Obzirom da u javnom životu nije bilo mnogo Afro-Nijemaca i Afro-Njemica, počeli su ih tražiti. Time se zapravo bavi i ovaj film – prvim ostvarenim kontaktima sa crnim Nijemcima i Njemicama. “Tada sam više puta uslikala Audre, te je snimala, bez razmišljanja o tome da ću jednog dana od toga napraviti film. Radila sam to zato što sam osjećala da trebam zabilježiti to vrlo posebno vrijeme s njom u Berlinu. Kasnije se ispostavilo da niko nije obraćao pažnju na to da je više puta boravila u Njemačkoj u periodu od čak devet godina. Tada se pojavila ideja da napravimo film od svih ovih materijala, i učinimo ga dostupnim što većem broju ljudi”, kaže Dagmar. Ona je također napravila i audio snimke tokom Audreinih javnih i predavanja na fakultetu. “Svaki put kad iznova pogledam film, postaje mi jasno koliko je važno sve što Audre govori i koliko je zapravo primjenjivo i na današnje vrijeme”, kaže Dagmar.

Njena partnerica Ika Hügel-Marshall ispričala je da je Dagmar poznavala i prije nego što su zajedno upoznale Audre. “Bijeli ljudi nisu bili stranci za mene, jer sam odrasla u bijelom društvu, a moja majka je bila bijela Njemica. To opet ne znači da je bilo lako odrastati kao Afro-Njemica u njemačkom društvu.” Na pitanje kako je funkcionirala veza između nje i Dagmar, obzirom da je Dagmar Bjelkinja, Ika je rekla: “Bilo mi je jasno da mogu biti u vezi sa bijelom ženom samo ako ona ima određene političke stavove koji odgovaraju mojima. Ne radi se uvijek o razlikama između crnih i bijelih ljudi. Ima puno razlika i među bijelim ljudima, i zato se film ovdje fantastično uklopio.”

Film pruža dragocjen uvid u privatne momente života Audre Lorde, koja se do smrti borila sa rakom, a jedno vrijeme se liječila čak i u Berlinu. Uz intervjue s brojnim renomiranim autoricama, kako crnim, tako i bijelim Njemicama, te vrijednim audio i video materijalima, film Audre Lorde: Berlinske godine, 1984 – 1992 nikako ne smijete propustiti.

Više o filmu pogledajte na zvaničnom web siteu i Facebook pageu.

Pogledajte trailer!

Foto: Audre Lorde – The Berlin Years Facebook page, Enes Zukanović za PitchWise 2014

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!