BH novinari pozivaju na poštovanje ljudskih prava LGBTQ osoba i novinarske etike

01. 09. 2019

Izvor i foto: Udruženje BH Novinari

Udruženje BH novinari izdalo je saopćenje povodom recentnog medijskog izvještavanja o prvoj Bh. povorci ponosa, koje prenosimo u cijelosti.

***

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osudjuje kršenja prava i sigurnosti LGBTQ osoba kroz medijske sadržaje i izvještaje kojima se problematiziraju pripreme i okolnosti organizovanja prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, koja će biti održana 8. septembra u Sarajevu pod nazivom „Ima izać“.

Korištenje govora mržnje i huškačke retorike prema pripadnicima LGBTQ zajednice, uvredljivih i nehumanih kvalifikacija, negiranje njihovih ljudskih prava i vladavine zakona, posebno kroz nekritičko prenošenje izjave političara, drugih javnih zvaničnika i građana o predstojećoj Povorci ponosa, nespojivi su sa stadardima profesionalnog novinarstva i etičkim vrijednostima, propisanima za medijske profesionalce u kodeksima za elektronske, štampane i online medije. Posebno je nedopustivo skretanje pažnje javnosti sa ključnog motiva organiziranja ovog događaja – utemeljenog na zaštićenim ljudskim pravima LGBTQ osoba kao i svih drugih pripadnika manjinskih grupa u BiH – na izvještavanje o kontraprotestima, netrpljivosti, opasnostima ovog događaja za vrijednosti bh. društva u cjelini ili određenih njegovih dijelova, kao i licitiranjem sa tim ko je za ili protiv Povorke ponosa.

UO BH novinara stoga poziva sve urednike i novinare da sa mnogo više profesionalne odgovornosti i senzibiliteta prema ljudskim pravima LGBTQ izvještavaju o predstojećoj Povorci ponosa, vodeći računa o pluralističkom i krtičkom pristupu, naročito kod prenošenja izjava političara i javnih zvaničnika koje mogu dovesti u pitanje ovaj događaj ili ugroziti sigurnost njegovih organizora, a kasnije i svih sudionika.

U tom kontekstu posebno skrećemo pažnju urednicima portala na potrebu upravljanja komentarima ispod vijesti i drugih sadržaja o Povorci ponosa, te ih pozivamo na brisanje komentara koji su suprotni slobodi izražvanja, uvažavanju različitosti, pluralizmu mišljenja i sprečavanju svih oblika diskriminacije.

UO BH novinara poziva sve novinare da se na web stranici www.povorkaponosa.ba detaljno informišu na koji način mediji mogu doprinijeti fer i balansiranom izvještavanju o LGBTQ zajednici u BiH i samoj Povorci ponosa.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!