Biseksualna špijunka koju će LGBT publika voljeti

17. 08. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: The Hollywood Reporter

Uoči premijere filma Atomic Blonde, Charlize Theron gostovala je u showu Andyja Cohena, a na pitanje zašto je važno da je junakinja koju glumi u filmu biseksualna odgovorila: “Zašto ne? Mislim, čudno je što toliko govorimo o tome, dosad bi to već trebalo biti normalno. Biseksualnost je nešto što nije dovoljno reprezentatirano u filmovima. Ako snimaš filmove i u njima želiš prikazati društvo… Onda bi trebao prikazati društvo.”

Iako je glumica u pravu i danas stvarno ne bi trebalo biti čudno da je akcijska junakinja seksualno fluidna, to u stvarnosti i nije baš tako te je biseksualnost nešto što se ne viđa često u filmovima. Ali film Atomic Blonde ne bi trebalo podržavati samo zato jer ima queer protagonisticu, nego pljeskati kako je taj lik odlično obrađen, smatra Amy West, kolumnistica magazina Diva.

Kritika hvali akcijske scene i glazbu, no isto se ne može reći i za radnju filma, koja je dosta jednostavna: Charlize Theron glumi elitnu MI6 agenticu Lorraine Broughton, koja odlazi u Berlin neposredno prije pada Berlinskog zida istražiti ubojstvo svog kolege.

Tamo se udružuje s drugim kolegom Davidom Percivalom, kojega glumi James McAvoy, i kreće u potragu za dvostrukim agentom kako bi vratila vrijedan dokument zbog kojeg je njen kolega ubijen. Ubrzo Lorraine primijeti da ju svugdje prati tajnovita brineta. Spomenuta vrebačica je Delphine Lasalle, koju glumi Sofia Boutella, s kojom Lorraine završi u krevetu.

Nekim čudom, nakon njihovog ljubavnog susreta ne postoji iznenadno osvještavanje oko nečije seksualnosti, dodvoravajućih opaski ili srcedrapateljne priče. Kratka seksualna avantura između dvije žene bila je samo avantura i iznimno je osvježavajuće u tipičnom akcijskom blockbusteru vidjeti takvu zrelu privlačnost između dviju žena.

Ipak, to ne znači da je njihova romansa jednaka kao i uobičajene ljubavne priče koje smo navikli gledati u špijunskim filmovima. Ljubavnice u filmu imaju potpunu drugačiju dinamiku te Delphine ne predstavlja “Bond djevojku” Lorraineinom liku.

Delphine je francuska operativka, samim time ravnopravna Lorraine, te zna pravila igre i osjeća da se Lorraine emocionalno udaljava od nje, što se ne može reći za naivne žene koje smo navikli gledati u tom žanru. Uz to, Delphine je važan faktor u radnji filma i ne služi samo da nam pokaže kako je Charlize Theron neodoljiva.

U filmovima o Jamesu Bondu, žene najčešće imaju jednu ulogu, a ta je da pokažu kako James u filmu ne uhvati samo negativca, nego i djevojku. U Atomic Blonde, Lorraineine intimne scene s Delphine omogućuju nam da vidimo drugu, nevidljivu stranu Lorraine.

Osoba koja inače nikad ne gubi oprez, u Delphineinom društvu postaje mnogo otvorenija i opuštenija. Očito je da joj vjeruje malo više nego što bi vjerovala nekom muškarcu. U njihovoj prvoj zajedničkoj sceni, Delphine govori kako Lorraine izgleda kao netko koga treba spasiti, što je divan komentar na njihove uloge u filmu.

Dopuštajući gledateljstvu da vidi kako ova ledena kraljica platinaste kose ima moralni kompas gura priču naprijed i pomaže da suosjećaju s njom. Veza između dviju žena je potrebna, jer u najvećem dijelu je film krvav, brutalan i hladan prikaz svijeta špijunaže u kojem protagonistica voli alkohol i tučnjavu. Na neki način moramo vidjeti i njezinu nježniju stranu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!