Bračna jednakost priznata u 32 države Sjedinjenih Američkih Država

28. 10. 2014

freedom_for_everyoneAmerička vlada najavila je u subotu da će priznati istospolne brakove u još šest saveznih država što znači da je bračna jednakost zasad formalno uvedena u 32 od 50 američkih država.

Početkom septembra je Vrhovni sud odbio tužbe pet država koje su tražile zabranu sklapanja istospolnih brakova (Indiana, Utah, Oklahoma, Virginia, Wisconsin). A ovog vikenda je ministar pravosuđa Eric Holder na listu dodao još šest država, Alasku, Arizonu, Idaho, Sjevernu Karolinu, Zapadnu Virginiju i Wyoming.

Tim potezom nije samo narastao broj država u posljednjih mjesec dana (s 19 na 32) već su istospolni parovi u tim državama ostvarili pravo i na bračne beneficije.

Kako izvještavaju agencije, Holder je dodao: “Radimo što brže možemo kroz vladine agencije da bismo osigurali da istospolni parovi u tim državama mogu ostvariti sve beneficije koje jamči federalni zakon.”

U preostalih 18 država u toku su sudski procesi oko zabrane istospolnih brakova jer Vrhovni sud nije uveo bračnu jednakost na federalnoj razini.

Izvor: CroL

Foto: pbs.org

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!