“Brokeback Mountain” dospio na listu najznačajnijih filmova

29. 01. 2019

Izvor: XXZ Magazin
Foto: sbs.com.au

Film Brokeback Mountain trebalo bi da se do kraja 2019. godine nađe u nacionalnom filmskom registru američkog Kongresa, a među 750 drugih naslova koji će biti sačuvani za nove generacije zbog kulturoloških, historijskih i estetskih vrijednosti koje ga smještaju među sadržaje koji su od velikog značaja za američko, ali i svjetsko kulturno naslijeđe.

Film koji je 2006. godine dobio Oscara za najbolju režiju, najbolji scenario, te muziku, prati priču o dva kauboja ljubavnika, koje tumače Heath Ledger i Jake Gyllenhaal. Oni koji se bave queer kinematografijom ranije su upućivali na to da se ovaj film javlja kao holivudski odgovor na borbu za LGBTIQ prava, budući da se u privatnom i ličnom u priči primjećuje volja za političkim glasom koji bi svakog trenutka mogao da ustane, te se suprotstavi opresiji većine.

Oni koji su čitali istoimenu priču mogli su da te signale dožive na daleko drugačiji način, te da dio: “Nikada nisu razgovarali o seksu, samo su puštali da se dogodi, u početku obično noću u šatoru, a onda i preko dana, dok ih je pržilo sunce, uveče pored vatre, brzo, grubo, smijući se i uzdišući, ali ne izgovarajući ni jednu jedinu riječ, sem kad je Ennis jednom rekao: ‘Ja nisam peder.’ Na šta je Jack skočio: ‘Ni ja. To se nikoga ne tiče sem nas'”, tumače upravo kao nedostatak političke volje, što je film promijenio, te čitavu priču učinio značajnijom za savremene gledaoce.

Nacionalni filmski registar koji se nalazi u biblioteci američkog Kongresa ove godine puni 30 godina, te su za to vrijeme prikupljeni mnogi naslovi za koje su eksperti smatrali da dokumentuju historiju, kulturu, nadu i snove američkog društva. Reditelj filma – Ang Lee – izjavio je kako je bio iznenađen pažnjom koju je film privukao odmah pošto je pušten u kina, budući da, kako kaže, nije namjeravao da Brokeback Mountain bude bilo šta drugo do film, te obična ljubavna priča o dva kauboja. Film je ipak postao dio šireg kulturnog nasijeđa, te publiku angažovao na potpuno neočekivane načine budući da je odlično ilustrovao predrasude i nasilje koji drugačije sputavaju i danas.

Zanimljivo je da su uloge kauboja prethodno odbili Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Matt Damon i Ryan Phillippe, ali nikada nije precizirano šta je bio razlog. I uprkos tome, film se našao na listi onih koji će biti sačuvani uprkos svemu, i to potpuno zasluženo.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!