Crna Gora: Danas izjašnjavanje o stavljanju zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola na dnevni red Vlade

03. 12. 2019

Fotografija preuzeta sa Facebooka Queer MontenegroKomisija za ekonomsku politiku Vlade (KEP) Crne Gore danas bi trebalo ponovo da se izjasni o predloženom zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, a ukoliko ga to tijelo usvoji, naći će se na dnevnom redu Vlade u četvrtak.

Podsjećamo da je ovaj prijedlog povučen sa sjednice Vlade u septembru ove godine, navodeći razlog izlaska u susret nevladinim organizacijama koje su predložile da se primjena zakona omogući nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je bilo predviđeno prijedlogom zakona.

“Prema svim javno saopštenim informacijama i obećanjima, posebno onih koji tokom prvog glasanja nijesu podržali zakon, većina za usvajanje ovog zakona sada postoji, te nema nijednog logičnog razloga da ga Vlada ne uputi parlamentu i da ne bude usvojen”, istakao je Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

Naglasio je da očekuje da će glasanje o zakonu ovog puta proteći „bez političkih kalkulacija, sitnih političkih interesa i lomljenja koplja između političkih partija preko njihovih leđa“. Poslanici, prema njegovim riječima, treba da pokažu iskrenu posvećenost ukupnom razvoju i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda svih građana/ki Crne Gore glasanjem za ovaj akt.

“Što se roka za početak primjene zakona tiče, ukoliko zaista mora da bude godinu dana, iako smatramo da rok može da bude kraći, postoji mogućnost da nam ovo rješenje bude prihvatljivo ukoliko zakon bude usvojen u najkraćem roku. Svako drugačije postupanje LGBTIQ zajednica smatraće namjernim odugovlačenjem procesa iz nama nepoznatih razloga”, kaže Kalezić.

Izvor: fosmedia.me

Foto: Facebook Queer Montenegro

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!