Crna Gora donosi Zakon o registriranom partnerstvu

27. 02. 2016

montenegroprajd2Izvor: Crol.hr
Foto: rferl.org

Crnogorsko ministarstvo za ljudska i manjinska prava priprema prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu za istospolne parove, a očekuje se kako će prvi parovi stati pred matičara najkasnije 2018. godine. Kao model za prijedlog zakona poslužili su im zakoni najrazvijenijih zemalja EU, Hrvatske i Slovenije.

Istospolnim parovima treba omogućiti reguliranje prava nasljeđivanja, socijalne skrbi i imovinska prava, no u prijedlogu ovog zakona neće biti mogućnosti posvajanja djece, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore, pišu Večernje novosti.

“Najprihvatljiviji model kroz koji je moguće zakonski regulirati istospolne zajednice u Crnoj Gori je registrirano partnerstvo, pokazala je analiza ovog ministarstva koja je završena nakon godinu i pol dana rada. To će biti osnova za donošenje zakona kojim će se regulirati istospolne zajednice, a koji bi trebao biti usvojen do 2018. godine”, piše u priopćenju ministarstva.

Kao uzor poslužio i hrvatski Zakon o životnom partnerstvu

U dokumentu je objašnjeno kako je model “registriranog partnerstva” najbolji, jer se može najlakše uklopiti u sadašnji pravni okvir. Ocijenjeno je kako u Crnoj Gori nije poželjan model koji dozvoljava brak između istopolnih partnera, kao ni model neregistriranog suživota. Predloženi model će omogućiti obim prava kao i bračnim, odnosno izvanbračnim zajednicama, prema uzoru na zakone iz Nizozemske, Njemačke, Engleske i Walesa i Hrvatske, navodi se u analizi.

Ministarstvo je u ovom dokumentu definiralo kako je riječ o zajednici dvije punoljetne osobe istog spola koje su registrirale svoj građanski partnerski odnos pred matičarem. Njihova međusobna prava i obaveze temeljile bi se na pravima iz obaveznih, a ne obiteljskih odnosa.

Blanka Radošević Marović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava objašnjava kako je potrebno kvalitetno regulirati prava LGBT osoba. U analizi se nalaze iskustva najrazvijenih zemalja Evropske unije, Hrvatske i Slovenije, ali kako kaže, u Crnoj Gori nije moguće doslovno primijeniti neki od tih modela.

Kampanjom protiv otpora crnogorskog društva prema LGBT osobama

LGBT zajednica, navodi Radošević Marović, treba imati svoja prava i zato treba urediti pitanje nasljedstva, prava iz socijalne skrbi i imovinska prava. Pred ministarstvom je i zadatak da putem kampanja pripremi okruženje za prihvaćanje zakona, jer prema istraživanjima tog resora u crnogorskom društvu i dalje postoji otpor prema LGBT osobama.

“Nažalost, to je tako. Moramo raditi s najširom populacijom kako bi zakon bio usvojen bez problema. Pred nama je veliki posao”, kazala je Blanka Radošević Marović.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!