Crna Gora usvojila prijedlog zakona o životnom partnerstvu

29. 12. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Queer Montenegro / Facebook

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog zakona o životnom partnerstvu. Prijedlog zakona, kažu iz LGBT organizacija koje su na njemu radile, u skladu je s evropskim propisima, ali i potrebama crnogorske LGBT zajednice.

Usvajanjem ovakvog Prijedloga zakona Vlada je istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima je da usvajanjem tog zakona u Skupštini pokažu da brane interese svih građana Crne Gore bez obzira na različitosti, priopćeno je iz nevladinih organizacija Queer Montenegro i Juventas.

Predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegra Danijel Kalezić za portal VICE kazao je da je usvajanje Prijedloga zakona “ogromna i konkretna stvar”.

“Sedam godina velikog posla stoji iza ovoga, i ovo je veoma važna stvar. Međutim, ne smijemo zaboraviti da posao još uvijek nije završen, čeka nas glasanje u Parlamentu. Očekujemo da će sljedeće godine na prvom zasjedanju Skupštine Crne Gore zakon biti usvojen. Tada ćemo moći slaviti”, poručio je Kalezić.

Dodaje da su organizacije Queer Montenegro i Juventas, koje su bile u radnoj skupini za pisanje zakona, zadovoljne konačnim rezultatom.

“Jutros smo vidjeli Prijedlog, tekst je unaprijeđen u odnosu na Prijedlog zakona koji je sastavila radna skupina, i to nas je obradovalo. Zakon obuhvaća sva prava koja proističu iz bračnih zajednica, s tim što ne sadrži pravo na posvajanje djece. Zakonom su ispunjene ne samo međunarodne obaveze, već i zahtjevi LGBT zajednice Crne Gore”, završno su poručili.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!