Sedmi Međunarodni festival queer filma Merlinka u Sarajevu: Lezbejka sam, neka sam

28. 12. 2018

Izvor i foto: SOC

Sarajevski otvoreni centar će od 7. do 9. februara 2019. godine po sedmi put u Sarajevu organizirati Međunarodni festival queer filma Merlinka. Ovaj festival se posljednjih deset godina dešava u Beogradu, sa idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama. Predstojeća Merlinka u Sarajevu ponudit će nagrađivane filmove, razgovor o tome kako scenska umjetnost uprizoruje queer teme i likove, predstavljanje zbornika o sestrinstvu i jedinstvu, koncert hrvatskog benda U pol’ 9 kod Sabe, drag show pet beogradskih kraljica, dok će za dobar provod i partije do zore biti zadužene didžejice i didžej iz BiH, Crne Gore i Srbije.

U četvrtak, 7. februara, nakon svečanog otvorenja festivala u 18h, bit će prikazan film Vita i Virginija čiju režiju potpisuje Chanya Button, a glavne uloge tumače Gemma Arterton, Elizabeth Debicki i Isabella Rossellini. U pitanju je ekranizacija fascinantne i istinite priče o ljubavnoj vezi između poznate spisateljice Vite Sackville-West i književne ikone Virginie Woolf. Nakon filma, slijedi raznožanrovski programu DJ-ane Sabien (BiH).

Insert iz filma “Vita i Virginia”

Drugog dana, u petak, 8. februara, Merlinka počinje u 17h razgovorom o tome kako se glumci i glumice pripremaju za tumačenje queer likova, kako reditelji i rediteljice pristupaju reinterpretaciji queer tema, te kakvi su politički, profesionalni i lični izazovi u igri. O tome kako Uprizoriti queer razgovaraju poznati scenski umjetnici i umjetnice iz BiH. Nakon razgovora, na programu od 19 h igra slovenački dokumentarni film Odrastanje, u režiji Siniše Gačića i Dominika Menceja. Film prati Tibora i njegove mame, uoči referenduma o istospolnim brakovima u Sloveniji 2015. godine. Uz intimne izazove koji prate iskustvo majčinstva, dvije žene se moraju suočiti i sa ljudima koji se protive pravima istospolnih parova.

U pol’ 9 kod Sabe

Od 21h počinje dvosatna zabava uz nezaboravne šarene pop zvuke kabaret benda, kako ih mediji nazivaju, U pol’ 9 kod Sabe. Drugi festivalski dan završit će se u milosti multiinstrumentalistkinje Časne sestre, koja pušta eklektičan repertoar povezujući synth, electro i slatki grijeh.

DJ Sabien, Časna sestra i DJ Felix

Treći festivalski dan, subota, 9. februar, počinje radionicom o queer filmu za studente i studentice režije i glume, kao i sve ostale koje zanima ova tema. Od 15h počinje serija kratkih nagrađivanih filmova: Brak, Vafle, Sisak, Mathias, Obećanje, Uspomene iz vode. Filmovi se u kratkoj formi bave važnim pitanjima – šta sa izborima koji se moraju napraviti protiv običaja ili protiv sebe, šta kad je ljubavnica državni neprijatelj, šta kad se samo osjeća, a ne čini ništa, šta kada se ljubavni odnos promijeni zbog tranzicije, šta znači biti sa partnerkom „i u bolesti i u zdravlju“ i na kraju – kako se izboriti za svoju ljubav uprkos rasizmu i homofobiji. U 17h sati je na programu predstavljanje zbornika Sestrinstvo i jedinstvo, koji prepliće akademske i aktivističke glasove kako bi se osvijetlio više od tri decenije lezbejskog aktivizma na (post)jugoslovenskom prostoru. Između ostalog, publika će imati priliku da od ko-urednice Marije Radoman čuje kako je ovaj zbornik počeo da popunjava prazninu o lezbejskim aktivističkim poduhvatima i životima u literaturi posvećenoj Jugoslaviji i njenom tragičnom raspadu.

Nakon diskusije, od 19h, slijedi austrijski višestruko nagrađivani igrani film Ja, životinja, u režiji Katharine Mückstein, u kojem glavne uloge tumače Sophie Stockinger i Kathrin Resetarits. Film tematizira kontradiktorne sile koje upravljaju našim životima – želju, strast i razum.

Insert iz filma “Ja, životinja”

Ove godine u goste dolazi i pet veličanstvenih drag kraljica. Publika će upoznati duo Haus of K.G., Ostroga mi, Vlaženu Mariju i Ditu Von Bil. Gošće kraljice će publiku povesti u svijet kempa, komedije, spiritualnosti, luksuza, erotike i aktivizma.

Festival zatvara cijelonoćni party za koji je zadužen DJ Felix (Crna Gora). Muzički žanrovi kroz koje će voditi publiku su deep house, nu-disco, soulful house, funky house, jackin’ house i tech-house. Pored aktuelnih hitova, voli da iznenadi publiku i obradama starih hitova, jer – house music will never die!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!