Dalmacija dobila svoj prvi LGBT Centar

25. 05. 2014

rispet lgbt centarGradonačelnik Ivo Baldasar je u Ulici kralja Tomislava u Splitu, u subotu, 24. maja, svečano otvorio LGBT centar, prvi takav u Dalmaciji i nakon Zagreba drugi u Hrvatskoj. Udruga “Rišpet” je za 7. juni najavila Split Pride 2014, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Okupljanje u Đardinu je u podne, a u 14 sati kreće povorka Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom, Rivom, Ulicom Marka Marulića, preko Narodnog trga, Bosanskom ulicom natrag do Đardina gdje će se održati program – kaže Ljubomir Mateljan, koordinator Udruge “Rišpet”.

Ranijih godina program je bio organiziran na Rivi, a ove godine je prebačen u Đardin zbog hlada, objašnjavaju organizatori.
Ponovili su prošlogodišnji slogan “Potpuna ravnopravnost” jer traže pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Nema razloga da Vlada i Sabor RH tretira pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban zakon, kao što nema razloga ni za izuzimanje posvajanja djece iz prijedloga Obiteljskog zakona – kazala je Sanja Juras.

Od kada je prije nekoliko sedmica otvoren centar, u njemu su se skupljale donacije za stradale u poplavljenim područjima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Najavljeno je da će se u Centru održavati filmske projekcije, izložbe i razne radionice, pružati psihosocijalna pomoć…
Na pitanje novinara misle li da je skandiranje navijača na tribinama “HNS pederi, nogomet ste s….” izraz homofobije, zbog čega treba prekidati utakmice, kazali su da se tu u prvom redu radi o vulgarizmu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!