Danska više transrodne osobe ne smatra mentalno bolesnim

06. 01. 2017

Izvor: Washingtonblade.com
Prevela: Redakcija
Foto: Mstyslav Chernov; Wikimedia Commons

Danska je prošle nedjelje postala prva država u svijetu koja je zvanično uklonila transrodnost sa svoje liste mentalnih poremećaja. Odluka, koju su podržale sve partije u danskom parlamentu, donesena je u maju 2016. nakon manjka progresa u ovom pitanju od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Ovaj ohrabrujući potez Danske postavlja snažan međunarodni primjer koji će pomoći destigmatizaciji transrodnih osoba i popločati put ka brzim i transparentnim procesima za zakonsko priznavanje roda”, izjavila je savjetnica Amnesty Internationala za seksualnu orijentaciju i rodni identitet, Leda Avgousti.

WHO transrodni identitet klasificira pod rodnu disforiju/poremećaje rodnog identiteta u svojoj Međunarodnog klasifikaciji poremećaja (International Classification of Disorders – ICD). Prema organizaciji Human Rights Campaign, ovaj izraz “perpetuira diskriminaciju tako što transrodne ljude obilježava stigmom mentalne bolesti”.

“Obilježavanje transrodnosti kao mentalne bolesti je stigmatizirajuće za transrodne osobe”, rekla je za Washington Blade Linda Thor Pedersen, glasnogovornica za trans pitanja pri danskoj zagovaračkoj grupi LGBT Denmark.

“Naše mogućnosti da donosimo odluke vezane za vlastiti tretman se propituju od strane autoriteta u zdravstvu”, dodala je. “Smatramo da je ovo važan korak zato što stavljanje transrodnih osoba u pogrešnu kategoriju u sklopu ICD-10 vodi do pogrešnog tretmana.”

Promjene u ICD-u predložene su još 2014. godine, no kada je napredak izostao, danska vlada je odlučila samostalno pokrenuti ovo pitanje. Od WHO-a se očekuje da svoje revizije u ICD-u završi do 2018. godine.

“Ova oznaka znači da su transrodne osobe prinuđene da se podvrgnu traumatizirajućim i ponižavajućim psihološkim evaluacijama kako bi zakonski mogle promijeniti rod ili kako bi čak bile u mogućnosti da pristupe tretmanu prilagodbe spola”, rekla je Avgousti.

Ovo nije prvi put da je Danska bila lider u poboljšanju prava transrodnih osoba.

U maju 2014. godine Danska je povukla zakon koji je transrodne osobe prisiljavao da se podvrgnu sterilizaciji prije zakonskog mijenjanja roda.

“Kao što su uradili i za brakove (prva zemlja u svijetu koja je ozakonila građanska partnerstva istospolnih parova 1989. godine), Danska je još jednom povela put naprijed”, izjavio je Rufus Gifford, američki ambasador u Danskoj, koji je inače gej, za Washington Blade.

“Stavovi javnosti prema transrodnim osobama su se poboljšali tokom proteklih nekoliko godina i postoji generalno prihvatanje”, dodala je Pedersen.

Izvršna direktorica organizacije Transgender Europe, Julia Ehrt, u svojoj je izjavi naglasila da će odluka Danske “povećati mišljenje o tome da je transrodnost prirodna varijacija u čovječanstvu”.

“Iako je pred nama dug put do ostvarivanja potpune depatologizacije transrodnih osoba, svaka pozitivna promjena u zakonu od strane vlade, svaka izjava podrške od institucija, potvrda je teškog posla kojeg iza kulisa rade aktivisti/kinje i organizacije”, rekla je Ehrt.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!