Deset knjiga LGBT tematike koje biste trebali pročitati ovog ljeta

Reading a book at the beachPiše: Gordan Duhaček
Izvor i foto: CroL.hr

Za LGBT generacije koje su odrastale prije interneta, pronaći osnovne i pritom točne, a ne homofobijom prožete podatke o homoseksualnosti često je bio nepremostiv izazov. Slično je bilo i ako ste željeli pročitati knjigu LGBT tematike ili pogledati neki film u kojem je jedan od likova gej; u knjižarama se moglo naći tek par aktualnih naslova (pretpostavljam da je hrpa hrvatskih pedera u drugoj polovici devedesetih očajnički tražila Lud za Vincentom Hervea Guiberta), a u videotekama tek nekoliko filmova LGBT tematike.

U međuvremenu se situacija toliko promijenila da se čitanje knjiga donekle smatra anakronom aktivnošću, pa današnja LGBT mladež rijetko u knjigama traži odgovore na pitanja koja je muče, a istovremeno nikad više knjiga LGBT tematike nije bilo dostupno u knjižarama i knjižnicama Hrvatske. Samo u proteklih godinu i kusur dana je u Hrvatskoj objavljeno dvadesetak knjiga LGBT tematike ili autorstva, u kojima queer teme nekad predstavljaju sukus priče, a nekad su utjelovljene u pojedinom liku ili pak izražene subtekstualno kroz autorski pristup.

S obzirom da se bliži ljetna sezona godišnjih odmora, kad oni koji u Hrvatskoj još čitaju knjige imaju za to malo više slobodnog vremena, pravi je trenutak iz objavljenih knjiga LGBT tematike ili autorstva u 2014. i 2015. godini napraviti izbor deset onih kojima vrijedi pokloniti svoje vrijeme i pažnju.

SPALJENI NOVAC | Ricardo Piglia (Hena com)

spaljeni-novacNastao na temelju novinskih reportaža, policijskih izvještaja i izjava svjedoka o stvarnome događaju, roman Spaljeni novac Ricarda Piglie – izvorno u Argentini objavljen 1997. – donosi priču o kriminalnoj bandi koja je 1965. opljačkala novac namijenjen javnim radovima i plaćama zaposlenika općinskog poglavarstva San Fernanda, pobjegavši potom s plijenom iz Argentine u Urugvaj. No u ukradenih sedam milijuna pesosa (otprilike pola milijuna dolara) ipak nisu imali priliku uživati jer su se ubrzo našli u obruču sastavljenom od tri stotine policajaca kojima su se ubrzo pridružile horde novinara oboružane TV kamerama. Pitate se – a kakve veze sve to ima s LGBT tematikom? Pa, i pederi umiju pljačkati banke! Piglia je u Spaljenom novcu još jednom podsjetio na onu slavnu Brechtovu rečenicu da pravi lopovi nisu oni koji pljačkaju banke nego oni koji ih osnivaju, a unutar tog napetog kriminalno-političkog konteksta ovaj roman sadrži i potresnu priču o istospolnoj ljubavi. Filmska adaptacija Spaljenog novca iz 2000. – iako skroz drugačije postavljena u odnosu na Piglijin roman – također je vrijedna gledanja.

ADOLESCENTI TROGLODITI | Emmanuelle Pagano (Meandar)

adolescentiFrancuska spisateljica Emmanuelle Pagano je za ovaj roman trans* tematike 2009. dobila nagradu Europske unije za književnost, a nedavno je Adolescente troglodite predstavljala i u Hrvatskoj. Sve to je nažalost prošlo prilično nezapaženo, iako nije baš lako naći knjige na hrvatskom jeziku koje odgovarajuće senzibilizirano govore o iskustvu transrodnosti. U središtu priče je Adele, povratnica u zavičaj i novozaposlena vozačica školskog autobusa, čiju M2F tranziciju Pagano odgovarajuće izražava kroz specifičan stil u kojemu namjerno u pisanju miješa rodove. Povrh toga, Adolescenti trogloditi su i priča o obitelji, konkretno o odnosu brata i sestre koja je nekad bila brat. “Za mene je obitelj od iznimne važnosti, no ujedno je i problematična, zato i jest generator priča. Obitelj može poprimiti raznorazne oblike, ne mora nužno biti nuklearnog tipa, može podrazumijevati jednog i više roditelja, nebitno kojeg spola, može biti složena i presložena na mnoštvo različitih načina”, objasnila mi je Emmanuelle Pagano u intervjuu za Tportal.

SVE JE TO OBITELJ! | Alexandra Maxeiner & Anke Kuhl (ArTresor naklada)

svejetoobiteljOvo je jedna od onih slikovnica koje obiteljaše diljem svijeta dovode na rub živaca! To je taj dženderizam, to je rastakanje svih vrijednosti, to je ta indoktrinacija djece nad kojom oni žele imati isključivi monopol! Ova slikovnica spisateljice Alexandre Maxeiner i ilustratorice Anke Kuhl u Njemačkoj je nagrađena najvažnijom književnom nagradom u svojoj kategoriji, Deutscher Jugendliteraturpreis, dok je u Hrvatskoj dočekana s histeričnim upozorenjima od strane ekipe iz GROZD-a i sličnih homofobnih klerikalaca. Samo zato jer su Maxeiner i Kuhl odlučile prikazati kako su suvremene obitelji u međuvremenu otišle mnogo dalje od klasičnog modela mame i tate u braku s dvoje ili više djece, što naravno sve one koji ne ispunjavaju taj anakroni ideal ne čini manje obiteljima, uključujući i naravno istospolne obitelji. Iako je riječ o slikovnici za djecu, kad je riječ o Hrvatskoj – trebaju je čitati i odrasli.

FARMA | Tom Rob Smith (Profil)

farmaZanimljivo je da se u Hrvatskoj i dalje često prešućuje homoseksualnost, kao da je riječ o nečemu sramotnom. Tako je nedavno HTV na dan zagrebačke Povorke ponosa emitirao izvrsni dokumentarac Dane Budisavljević, Nije ti život pjesma Havaja, a u najavi za isti posve prešutio da je u njemu, između ostaloga, riječ o autanju i tome kako je obitelj autorice (kao i ona sama uostalom!) prihvatila lezbijstvo svoje kćeri, odnosno sestre. U sličnom konspirativnom tonu je od strane hrvatskog nakladnika predstavljen i napeti krimić Farma britanskog pisca Toma Roba Smitha, iako je jedan od ključnih elemenata priče homoseksualnost protagonista Daniela te činjenica da od roditelja već godinama krije kako je u sretnoj vezi s Martinom. Ali kada se jednoga dana Danielova majka Tilde pojavi u Londonu s nevjerojatnom a istovremeno zastrašujuće uvjerljivom pričom o ubojstvima i silovanjima na švedskoj farmi na koju se odselila s Danielovim ocem, mnogi će kosturi početi ispadati iz ormara ove obitelji. Vrhunski krimić!

EVANĐELJE PO MARIJI | Colm Toibin (Naklada Ljevak)

evandjelje_po_marijiVeliki irski pisac Colm Toibin, koji je ujedno i gej, pripada među one umjetnike koje je značajno odredila katolička vjera, kakav je bio i legendarni Pier Paolo Pasolini (čiji je najbolji film pak Evanđelje po Mateju). Stoga ne čudi da se Toibin, koji često i pronicljivo piše o ženama (Brooklyn, Nora Webster), prihvatio pisanja svoje verzije Isusova života, ovaj put iz perspektive njegove majke Marije koja je prilično ogorčena na sina što se odlučio dati razapeti za grijehe čovječanstva. Evanđelje po Mariji je dirljiva i gorka knjiga o majčinskoj ljubavi, kojom se Toibin pridružuje sekularnim verzijama priče o Isusovom životu, kakve su već spomenuti Pasolinijev film ili remek-djelo portugalskog nobelovca Josea Saramaga Evanđelje po Isusu Kristu. Da nisu provedena istraživanja koja su pokazala koliko se u Hrvatskoj malo čita, čovjek bi se zapitao kako je moguće da Toibinova knjiga nije već od domaćih klerikalaca proglašena blasfemičnim skandalom. Doduše, možda bi to pomoglo da se veći broj ljudi dohvati čitanja ovog kratkog romana najviše književne kvalitete.

KRISTALNI KARDINAL | Damir Zlatar Frey (Fraktura)

Kristalni kardinal OVITAK_Final.inddPoznati hrvatski kazališni redatelj Damir Zlatar Frey je u Kristalnom kardinalu ispisao energičan memoarski tekst, posvemašnje razotkrivanje vlastitog života u prenaglašenom literarnom registru koji savršeno odgovara njegovoj autorskoj osobnosti. Najmučnije su stranice romana u kojima Frey detaljno opisuje seksualno zlostavljanje u djetinjstvu od strane jednog katoličkog svećenika, dok su najluđe svakako opis njegova kasnijeg života u Kölnu, gdje proživljava i jednu veliku i tragičnu ljubav s drugim muškarcem. Kristalni kardinal je i generacijski tekst, koji prikazuje kakvo je bilo homoseksualno iskustvo u drugoj polovici 20. stoljeća na ovim prostorima, davno prije bilo kakvog aktivizma i u eri zakonodavne definicije pederluka kao kaznenog djela zbog kojeg se ide u zatvor.

CHARLIEJEV SVIJET | Stephen Chbosky (Algoritam)

charliejev_svijetGrozan prijevod originalnog naslova The Perks of Being a Wallflower ne poništava činjenicu da je riječ o jednoj od najboljih knjiga iz popularnog žanra Young Adult (YA) iliti omladinske literature. Roman Stephena Chboskog napisan je u epistolarnoj formi, ali nimalo anakron, jer tinejdžerskom iskustvu pristupa realistično, baveći se otvoreno pubertetskim nesigurnostima, otkrivanjem seksualnosti, (zlo)upotrebom droga, roditeljskom homofobijom i svime što mnogi (LGBT) tinejdžeri mogu prepoznati kao sadržaj svojih života. Hrvatski prijevod je očito potaknut filmskom verzijom knjige, koja je u režiji Chboskog došla 2012. u kina, s obzirom da je roman u Americi objavljen još 1999. i odmah je postao bestseler, a zahvaljujući podršci kritičara i jedan od suvremenih klasika YA žanra. Kao i u mnogo drugih slučajeva, odlična knjiga je ipak bolja od dobrog filma, koji je najviše profitirao od fantastičnog Ezre Millera u ulozi Charliejeva prijatelja Patricka, inače u tajnoj vezi s… Pročitajte pa ćete saznati!

IMAŠ VATRE? | Zrinka Pavlić (Jesenski & Turk)

imasvatrePoznata kao TV-kritičarka oštrog i duhovitog pera, Zrinka Pavlić je (zasad) i usputna spisateljica, čija knjiga priča Imaš vatre? pokazuje da bi autorica trebala dati otkaz na dnevnom poslu i posve se posvetiti književnosti. Kad bi se još od toga u Hrvatskoj moglo živjeti! Imaš vatre? je zbirka često dramatičnih priča, u kojima je humor sporedna stvar pred ne uvijek lijepim realnostima života. Pavlić piše o silovanoj ženi koja kreće u osvetu, upućuje se i u Zagreb budućnosti kao mjesto ne baš ugodno za život, no najmoćniji komad teksta neupitno je priča Kad Isus kaže da te voli, u kojoj Pavlić opisuje prijateljstvo protagonistice s homoseksualcem i kršćaninom koji umire od AIDS-a. U samo nekoliko stranica Pavlić sažima brojne bolne teme, pokazujući ogromnu empatiju za sve svoje likove, dodirujući se za LGBT zajednicu uvijek mučne teme autohomofobije, a sve zajedno sa sviješću o tome koliko je današnja Hrvatska – svim uspjesima aktivizma unatoč – i dalje prema svojim LGBT sugrađanima negativno nastrojeno društvo.

SAN JEDNOG KELTA | Mario Vargas Llosa (Vuković & Runjić)

san-jednog-keltaBritanski diplomat irsko-francuskog porijekla Roger Casement (1864.-1916.) nažalost je nedovoljno poznat heroj čovječanstva, koji je ujedno bio i homoseksualac. Casement je zapravo jedan od prvih ljudskopravaških aktivista na svijetu, čovjek čiji je sustavni i nepokolebljivi angažman svjetskoj javnosti početkom 20. stoljeća otkrio kako se u Kongu – koji je tada bio privatni posjed belgijskoga kralja Leopolda II – događa genocidno krvoproliće nepojmljivih razmjera: u dva desetljeća brutalne kolonijalne vlasti istrijebljeno je više od 10 milijuna ljudi! Casement je od britanskog heroja u nekoliko godina postao najljući neprijatelj, zbog podržavanja borbe Iraca za nezavisnost, te ga je Imperij smaknuo, prethodno ga u medijima difamirajući kao homoseksualca, čemu su poslužili Casementovi dnevnici u kojima je opisivao svoja seksualna iskustva s drugim muškarcima. U obradi nobelovca Marija Vargasa Llose Casementov život se pretvara u izvrsno književno štivo, koje također ima i jasne političke poruke.

SAMAC | Christopher Isherwood (Domino)

samacFilmski prvijenac modnog dizajnera Toma Forda izvrsna je površinska adaptacija vjerojatno najboljeg romana velikog gej pisca Christophera Isherwooda, čiji je Oproštaj s Berlinom korišten pak kao predložak za kultni film Cabaret. Ono što u Fordovom filmu nema, a u Isherwoodovom romanu je meso cijelog teksta jesu suptilne psihološke mijene naslovnog lika, gej samca koji nakon gubitka ljubavnika više ne može podnijeti život u homofobnom okruženju. Ford se u filmu bavio vanjskim manifestacijama prikrivenog života dok Isherwood u romanu ponire u dubinu, pokazujući kako su malo mogućnosti za normalan život imali homoseksualci u eri prije Stonewalla. Samac je gej klasik, ali i klasik angloameričke književnosti, potresan introspektivni roman u kojem se cijeli život sažima u jednom, možda zadnjem danu protagonista.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!