VIDEO INTERVJU: Susan Stryker: “Trans* osobe su društveno kažnjene jer ‘zakrivljuju’ rod”

04. 07. 2015

Susan 1Feministička medijska produkcija KRIVA je u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom uradila video intervju sa Susan Stryker, profesoricom na Univerzitetu u Arizoni, direktoricom LGBT instituta pri ovoj ustanovi, i teoretičarkom koja se bavi rodnim i ženskim studijama. Susan je također i autorica knjige Transgender History.

Video intervju je nastao za vrijeme konferencije Dijalog o transrodnosti – Trans* kao političko i zdravstveno pitanje, koja je održana u Sarajevu 2. juna 2015. godine, a Susan je tada održala i predavanje sarajevskim studentima/icama.

Susan Stryker govori o trans* pitanjima, poziciji transrodnosti u LGBT akronimu, trans* pokretu u SAD-u i načinima na koji transrodnost destabilizira rodna pitanja.

“Dio heteronormativnosti je dijeljenje roda na muškarce i žene, a mi denaturaliziramo rod. Društveno smo kažnjeni zbog toga kako ‘zakrivljujemo’ rod i destabiliziramo rod”, rekla je, između ostalog, u intervjuu.

Pogledajte kompletan intervju!

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!