Diskusija: Unapređenje kvaliteta medijskih sadržaja o pravima, interesima i potrebama LGBT zajednice u BiH

09. 05. 2016

556ae51e-f92c-481b-af6b-50e1b0094cfb-bhnovinari-718x446

Udruženje/udruga BH novinari i Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozivaju vas na radionicu „Saradnja medija i organizacija civilnog društvaUnapređenje kvaliteta medijskih sadržaja o pravima, interesima i potrebama LGBT zajednice u BiH“, koja će se održati u petak 13.maja u sarajevskom Media centru sa početkom 12 sati.

Cilj radionice je uspostavljanje stalne, otvorene i efikasne saradnje medija i LGBT organizacija na cijelom teritoriju BiH radi unapredjenja kvaliteta medijskih sadržaja o LGBT zajednici, te dosljednog poštovanja pravila novinarske etike u izvještavanju o manjinskim i ranjivim grupama.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da postoji potreba za sadržajnijim i raznovrsnijim medijskim sadržajima koji mogu dati doprinos kvalitetnijoj inkluziji rodnih manjinskih grupa u društvo i medijski prostor. O manjinskim grupama izvještavaju se uglavnom kada se dogode incidenti, skandali, a izostaju tematske priče. Koji je ispravni način izvještavanja o LGBT temama? Zbog čega je bitno izvještavati o LGBT temama? Kako unaprijediti saradnju medija i organizacija civilnog društva?

Program:

12.00-13.00 Pozdravna riječ

Uvodna izlaganja:

Etički standardi i očekivanja javnosti od medija, Borka Rudić, generalna tajnica BH novinari

Bh. mediji i manjinske grupe: odgovornost i stereotipi, Kristina Ljevak, freelance novinarka

Izvještavanje medija o LGBT temama u BiH, Lejla Huremović, Sarajevski otvoreni centar

13.00-13.30 Pitanja i komentari u vezi sa uvodnim izlaganjem

13.30-13.45 Pauza za kafu/čaj

13.45-14.45 Diskusija

14.45-15.15 Završna razmatranja, prijedlog zaključaka

Radionicu finansijski podržava Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!