Disney bi u svojim filmovima trebao imati više gej likova

07. 05. 2016

frozen-elsa-181673Izvor: Gayecho
Foto: comicbook.com

Studio Disney trebao bi u svojim filmovima imati mnogo više gej likova, a naredni nastavak serijala Ratovi zvijezda bio bi odličan korak ka tome, tvrdi američka LGBT organizacija GLAAD. Ovaj zaključak došao je nakon što je njihov “indeks odgovornosti” pokazao da u 11 naslova koje je ovaj studio objavio prošle godine nema nijednog gej lika.

“Budući da filmovi SF žanra imaju posebnu priliku da stvaraju jedinstvene svjetove koji mogu biti komentar na naš, najočiglednije mjesto gde bi Disney u narednom periodu mogao da uključi neki LGBT lik je Epizoda VIII. Buđenje sile donijelo je nove, drugačije junake, koji mogu imati nove priče”, navodi organizacija GLAAD u svom saopštenju.

Ova organizacija podržala je i akciju na društvenoj mreži Twitter #GiveElsaAGirlfriend (#DajteElsiDjevojku). Najgledaniji animirani film svih vremena, Frozen (Zaleđeno kraljevstvo) iz 2013. godine uskoro bi trebalo da dobije i nastavak, a ova akcija traži od Disneya da se junakinja filma Elsa javno deklariše kao lezbijka. Film koji predstavlja novu verziju bajke Ledena kraljica govori o princezi koja se bori sa svojim magičnim moćima, i zapravo je već viđen kao prvi feministički korak ovog studija, budući da ne podržava sretan kraj u kojem se glavna junakinja udaje za princa već spas koji donose sestrinska ljubav i požrtvovanost.

Inače, od 126 velikih filmova snimljenih prošle godine u samo 22 naslova neko od likova je bio gej. Pored Disneya, GLAAD ističe da se nisu proslavili ni Paramount i Warner Bros, koji imaju isti problem, dok je zbog odnosa prema LGBT osobama pohvaljen jedino Lionsgate.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!