Djeca će o LGBTQ povijesti učiti kroz slikovnicu o Harveyu Milku

30. 04. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Penguin Random House

Penguin Random House nedavno je izdao slikovnicu “Pride: The Story of Harvey Milk and the Rainbow Flag” za koju je tekst napisao Rob Sanders, a ilustrirao ju je Steven Salerno.

Ideja za slikovnicu nastala je još 2015, kad je Vrhovni sud povijesnom odlukom ozakonio bračnu jednakost u svim državama SAD-a.

“Činilo se da je cijeli svijet odjednom poprimio dugine boje. Slapovi Nijagare bili su osvijetljeni duginim bojama, Bijela kuća također i sinulo mi je da je to priča koju naša djeca trebaju znati. Nisu znali kako je nastala zastava duginih boja ili koliko je ona važna za našu zajednicu, a ja sam tu priču htio ispripovijedati”, rekao je Sanders za NBC News.

Slikovnica govori o političaru i aktivistu Harveyu Milku koji je opisan kao “običan čovjek iznimnog sna” te njegovu putu do odbora supervizora San Francisca 1977, kad je postao prva deklarirana gej osoba na toj poziciji. Priča dalje prati njegovu suradnju s Gilbertom Bakerom, tvorcem zastave duginih boja koja je prvi put istaknuta 25. lipnja 1978. na Povorci ponosa u San Franciscu.

Sanders je istaknuo kako je nove generacije važno upoznati s povijesnim ličnostima poput Harveya Milka koji je ubijen u studenome 1978, i Gilberta Bakera koji je preminuo prošle godine, kako utjecaj takvih ljudi ne bi bio izgubljen ili zaboravljen.

“Mislim da je važno da djeca općenito uče o povijesti, a naša povijest kao LGBTQ zajednice je dio te povijesti i to treba biti priznato. Povijest je povijest, a nju trebamo znati i o njoj biti informirani.”

Autor želi da djeca, čitajući ovu slikovnicu, dobiju poruku nade: “Četiri se riječi ponavljaju kroz čitavu slikovnicu: jednakost, ponos, nada i ljubav. Htio bih da djeca nakon čitanja upamte te poruke jer te četiri riječi simboliziraju ono što su bili Harvey i Gilbert i zastava, i to je ono za što se naša zajednica još uvijek bori”, poručio je Sanders.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!