Dječja karnevalska ‘zabava’ u Kaštelima u Hrvatskoj: Spaljen transparent koji je predstavljao dugine obitelji

06. 02. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: Random Toni / Facebook

Na društvenim su se mrežama pojavile fotografije paljenja zastava duginih boja na kojima piše “Mama i mama” te “Tata i tata” na županijskom dječjem karnevalu u Kaštel Kambelovcu. Kontradiktorna je to praksa onih koji djecu žele do daljnjeg skrivati od postojanja LGBT osoba, ali im istodobno i naturivati mržnju prema njima kao dio kućnog odgoja.

Kao kulminacija maškara, odnosno karnevala, pali se “krnjo”, simbol nečeg što je u protekloj godini nanijelo najviše nepravde i zla, najvećeg krivca za ljudsku nesreću, najvećeg neprijatelja.

Obično krnjo bude najomraženiji političar ili poduzetnik, no ove godine najnegativnije osobe u Hrvatskoj bile su Dugine obitelji, udruga koja je izdala prvu hrvatsku LGBT slikovnicu. Barem tako misle oni koji su na županijskom dječjem karnevalu u Kaštel Kambelovcu zapalili zastavu duginih boja. Slikovnica koja do Dalmacije vrlo vjerojatno nije nikad fizički ni pristigla toliko je utjecala na male Kaštelane da su se njihovi roditelji odmah morali pobuniti protiv knjige koja, koliko je puta potrebno reći, ne služi kao bilo kakva propaganda, već samo kao poruka djeci da LGBT obitelji postoje i da su jednake kao i svaka druga obitelj.

Ovakav čin zapravo samo potvrđuje koliko su slikovnice poput ove Duginih obitelji potrebne jer ukazuju na nevjerojatan paradoks.

Naime, isti ljudi koji se žustro protive bilo kakvom spominjanju LGBT osoba u nastavnim programima, koji zaziru od toga da im djeca čuju bilo što objektivno, točno i nediskriminacijsko o seksu, masturbaciji, kontracepciji i homoseksualnosti govoreći da su djeca za to premala i da je to propaganda nemaju problema još mlađima nametati subjektivne, netočne i diskriminatorne stavove i širiti lažnu propagandu koja prikazuje samo jedan pogled na problem, i to onaj potpuno iskrivljeni.

Na području vjekovno poznatom po korupciji, na predivnom plavom moru u kojem se stanovnici svako toliko ne smiju kupati zbog zagađenja fekalijama, pored spomenika propaloj hrvatskoj industriji, pod nedovršenim fasadama kuća u kojima rastu sretna i tolerantna djeca stameno stoje jedan grad i sedam mista koje veže mržnja ista, a pogotovo mjesto, sam kraj kojem se tepa dosjetljivom uzrečicom “Kurve, novac – Kambelovac” Dugine obitelji nesumnjivo su najveći problem.

Udruga Dugine obitelji, izdavač slikovnice “Moja dugina obitelj”, reagirala je na vijest o morbidnom paljenju transparenata duginih boja s natpisima “Mama i mama” i “Tata i tata” na županijskom dječjem karnevalu u Kaštel Kambelovcu.

“Cilj naše slikovnice je da djecu učimo ljubavi i prihvaćanju, različitosti i poštovanju vjerujući u te vrijednosti, prema svim obiteljima. Tužno je gledati snimke paljenja zastave duginih boja s natpisima ‘mama i mama’ i ‘tata i tata’ na županijskom dječjem karnevalu u Kaštel Kambelovcu.

Mi ćemo nastaviti učiti djecu ljubavi i prihvaćanju, a ne mržnji i nasilju, te u tom duhu pozivamo sve osobe koje su sudjelovale u paljenju da pročitaju slikovnicu, a mi ćemo im rado organizirati predstavljanje slikovnice i razgovor o istoj.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!