Događaji Sarajevskog otvorenog centra u decembru

02. 12. 2013

newsletter_A4U narednom periodu nas očekuje nekoliko važnih događaja povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava se 10. decembra na dan potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine, kada je priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Događajima želimo da pokažemo bosanskohercegovačkoj javnosti da principi zagarantovani Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima ne smiju biti selektivno primjenjivani.

U subotu, 7.12, organizujemo radionicu o ljudskim pravima koja je namijenjena LGBT osobama, njihovom povezivanju, edukaciji i osnaživanju. Radionicu vode Emina Bošnjak i Vladana Vasić (Učešće je samo uz prijavu na mail: [email protected])

U utorak 10.12. učestvujemo u protestnom maršu LJUDSKA PRAVA VANI! i pozivamo Vas da nam se pridružite. Ideja ovog marša jeste da se ujedine sve marginalizovane grupe i da zajedno izađu na ulicu, učine svoje probleme vidljivim, te ukažu na svakodnevno kršenje ljudskih prava. Marš počinje ispred Akademije likovnih umjetnosti u 9.30, a završava kod Filozofskog fakulteta u 11h.

U četvrtak 12.12, od 18h u Art kino Kriterionu, dodjeljujemo novinarsku nagradu za profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT osobama i temama u BiH u 2013. godini. Ceremoniju dodijele vodit će Boban Stojanović, poznati gej aktivista iz Beograda. Cilj ove nagrade jeste pohvaliti i nagraditi novinare_ke i medije koji su na profesionalan i etički način izvještavali o LGBT temama u 2013. godini i podstaći ih da nastave izvještavati o LGBT temama i u narednim godinama. Iste večeri, na istom mjestu, od 19h upriličit ćemo promociju autobiografske knjige Bobana Stojanovića KAO DA JE SVE U REDU, u kojoj autor piše zbog čega je teško biti otvoreno gej u Srbiji, sa kojim se problemima suočava pojedinac u odnosu na društvo, zašto su neke porodice spremnije da odbace nego da prihvate svoje dijete kako bi udovoljili zahtjevima okoline.

U petak, 13.12, u 11h u biblioteci Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu otvaramo LGBT korner koji će ponuditi studentima_cama diplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, kao i svim ostalim građanima_kama, najnoviju stručnu literaturu iz oblasti ljudskih prava, umjetnosti i kulture LGBT osoba, queer teorije, LGBT studija i sličnih oblasti. Istog dana, u 22h organizujemo promociju 18+ KNJIGE O NEŠTO DRUGAČIJIM MUŠKARCIMA. Ova knjiga pored ličnih coming out priča, sadrži i dijelove razgovora sa gej, biseksualnim i trans* muškarcima i parovima iz BiH, kao i različite forme vizualnih umjetnosti. (Učešće na promociji samo uz prethodnu prijavu na mail: [email protected]).

U ponedjeljak, 16.12, organizujemo MEĐUNARODNU KONFERENCIJU POBOLJŠANJA STANJA LJUDSKIH PRAVA LGBT OSOBA NA ZAPADNOM BALKANU, 8:30 – 16:30h. Cilj ove regionalne konferencije jeste povećanje vidljivosti LGBT osoba i ukazivanje na probleme, diskriminaciju i nasilje kojem su LGBT osobe izložene u svakodnevnom životu. Na konferenciji će učestvovati predstavnici_e ureda ombudsmena iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, kao i predstavnici_e civilnog društva iz pomenutih država. Za učešće je neophodna prethodna registracija na mail [email protected]. Istog dana, od 17:30h biće otvorena izložba fotografija LGBTQ osoba Irfana Redžovića i Vedada Divovića, (NE)VIDLJIVA SVAKODNEVNICA. Izložbom fotografija želimo istaći da uživanje ljudskih prava ne smije biti selektivno. Ideja je da se kroz vidljivost raznolikih rodnih, spolnih, seksualnih i svih drugih identiteta, u javnom prostoru, pokažu segmenti života osoba koje svojom svakodnevicom nadilaze binarne socijalne i kulturne sisteme u kojima živimo. (Više informacija o izložbi možete dobiti na mail: [email protected]).

Pratite nas, jer ćemo narednih dana posebno najavljivati svaki od događaja.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!