Donesena historijska rezolucija Vijeća Evrope o ljudskim pravima trans* osoba

25. 04. 2015

trans flaggParlamentarna skupština Vijeća Evrope velikom je većinom glasova prihvatila Rezoluciju o ljudskim pravima trans* osoba. Njome se od država-članica traži poštivanje i zaštita od diskriminacije transrodnih osoba, te omogućavanje brzog i dostupnog definiranja rodne pripadnosti temeljem samoodređenja, prenosi Transgender Europe.

Ukratko, ova Rezolucija poziva države članice da zakonskim mjerama zaštite trans* osobe od diskriminacije i zločina iz mržnje, osiguraju brzu i transparentnu proceduru zakonskog utvrđivanja rodne pripadnosti temeljenu na samoodređenju bez ograničenja poput dobi osobe, te ponište sterilizaciju i druge liječničke zahtjeve poput procjene mentalnog zdravlja ili traženja razvoda u postupku zakonskog utvrđivanja rodne pripadnosti.

Nadalje, da u slučajevima koji uključuju djecu, njihovu dobrobit uvijek stave na prvo mjesto, razmotre mogućnost uvođenja trećeg roda u identifikacijske dokumente za osobe koje to traže, te osiguraju zdravstvene usluge prilagođene potrebama trans* osoba, te da se trans*osobe, uključujući i djecu, ne etiketira kao mentalno bolesne kako u nacionalnim tako i u međunarodnim klasifikacijama

Od 2013., Odbor za ravnopravnost je u nekoliko navrata saslušao trans* aktiviste, a uoči samog glasovanja aktivisti iz Ukrajine, Turske, Francuske, Litve i Irske informirali su delegate o realnosti u kojoj žive trans* osobe diljem Evrope.

“Ovo je historijski trenutak za trans* osobe. Zastupnici različitih političkih opcija potvrdili su snažnu podršku ljudskim pravima trans* osoba. Sad je na zemljama članicama da oživotvore ovu rezoluciju”, rekao je dopredsjednik Transgender Europe, Alecs Recher.

Izvor: Crol.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!