Druženja sa zajednicom u SOC-u: Queer priče, roštilj s Duginim obiteljima i radionica vogue plesa

23. 07. 2017

Piše: Redakcija

U posljednjih mjesec dana je u Sarajevskom otvorenom centru održano nekoliko tematskih druženja sa LGBTI zajednicom – predstavljen je spisateljski konkurs “Queer priče” iz Crne Gore, održan je roštilj uz druženje sa Duginim obiteljima iz Zagreba, a onda i radionica vogue plesa. U nastavku čitajte više o tome šta se to dešavalo u sklopu ovih druženja.

U četvrtak, 15. juna, u prostorijama Sarajevskog otvorenog centra gostovali su organizatori spisateljskog konkursa “Queer priče”, iz Crne Gore. Razgovor je moderirao Nikola Kuridža, a na veliko zadovoljstvo prisutnih, svoje priče su pročitali Vladana Vasić i Anes Osmić.

Umjetnički prostor koji je vrlo često za LGBTI osobe i jedini slobodan prostor za izražavanje, je stvorio slobodnu zonu, zonu solidarnosti. Prisutni/e, kao i učesnice/i diskusije, su otvoreno komentarisale/i značaj napisanog za samoodređivanje identiteta koji se ne potvrđuje u patrijarhalnom prijedlogu. Također, govoreno je o tome kako je veoma bitno imati konkurse tematski uokvirene ispod LGBTI skraćenice. Na taj način i pisci i spisateljice koji nisu djelom LGBTI zajednice počinju tematski promišljati o tim identitetima kao o svojoj poziciji za pisanje. S druge strane, ljudi iz zajednice dobijaju priliku da uplove u kanon, a samim tim i ostvare ugodniju poziciju u društvu.

Druženje se nastavilo 7. jula u dvorištu Sarajevskog otvoenog centra inkluzivnim roštiljem (roštilj koji uključuje veganske opcije) na kojem su prisutni/e imali/e priliku razgovarati sa članovima/icama Duginih obitelji iz Zagreba. Pričalo se o izazovima ”alternativnog” roditeljstva, mogućnostima za roditeljstvo i osnivanje porodice u Hrvatskoj, a bilo je i mnogo savjeta koji će se iskoristiti kako privatno, tako i u edukaciji članova/ica zajednice.

Boris, Iva, Helena i Ivo su sa prisutnima podijelili najintimnija iskustva te na taj način omogućili/e uvid u sve mogućnosti roditeljstva koje mi, nažalost, još uvijek nemamo u našem društvu. Dobili/e smo informacije koje su za nas od izuzetnog značaja. Roditeljstvo LGBTI osoba je moguće, ponekad jeste izazovno ali je sasvim ostvarivo. Postoje različiti načini da se postane roditeljima. Saznali/e smo da je banka sperme u Danskoj izuzetno popularna i da mnoge lezbejke na taj način postaju majke.

Konačno, u subotu, 8. jula, održana je radionica vogue plesa koju je vodio Boris Vrdoljak, univerzitetski profesor i neumorni vouger.

Malo je onih koji ne znaju za Madonninu naredbu kojom nam poručuje da zauzmemo pozu u pjesmi Vogue, hitu iz 1990. godine. No, znamo li šta Vogue zapravo predstavlja?

Vogue je nastao kao ekspresivni ples drag i transrodne zajednice u Harlemu. Vogue, kao skup pokreta, je arogantan i često se izvodio kao dio tzv. bitke, tj. plesanja dvije osobe koje se takmiče u kvaliteti izvođenja plesa.

Danas postoje tri škole vogueinga: stari način, novi način i vogue fem. Stari način (old way) karakterišu linije, poze i on je mnogo inspiracije preuzeo iz egipatskih hijeroglifa kao osnove pokreta. Novi način (new way) karakterišu strogi pokreti i intenzivno korištenje zglobova u toku plesa. Vogue Fem je ”najmekši” oblik voguea i ime je dobio jer se smatra najženstvenijim oblikom vogue plesa i pokreti su mnogo slobodniji nego u novom i starom načinu vogueinga.

Boris je u prijateljskom prostoru plesnog studija ”Fresh Generation” održao iscrpnu i savršeno razumljivu radionicu plesa, ali je pružio uvid i u ogromno teoretsko znanje o vogueu, ali i drag kulturi generalno.

Ono što se kroz proces učenja ovog plesa nametnulo jeste potreba da se tijela, kao ono što je istinsko naše, koriste kao mehanizmi zauzimanja prostora, da se tjelesnost preseli u područje protesta i manifestacije posebnosti svakog i svake od nas. Vogue može i treba da bude protest protiv patrijarhalnog ustrojstva društva.

Ukoliko se SOC-ovim druženjima želite i sami pridružiti u budućnosti, više informacija možete dobiti putem e-maila [email protected].

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!