EU Parlament procijenio situaciju stanja LGBT prava u BiH

08. 02. 2014

Evropski parlament je 06.02. usvojio tri godišnja izvještaja o procesu pristupa Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru, nakon što je prošlog mjeseca razmatrao situaciju u Srbiji i na Kosovu.

I dok se ovim izvještajima pokazuje da vlasti Crne Gore i Makedonije, čija se tradicionalna društva ne razlikuju umnogome od bosanskohercegovačkog, što često služi kao isprika bh. vlastima za sporost u implementaciji državnog antidiskriminacionog zakona, prave pomake na polju zaštite ljudskih prava LGBT osoba, Evropski parlament ističe potrebu za stvaranjem strategije borbe protiv diskriminacije i potrebu za implementacijom antidiskriminacionih zakona i politika u BiH, i poziva njene vlasti da istraže i javno osude homofobni napad na učesnike_ce filmskog festivala Merlinka koji se održao u Sarajevu 1. februara 2014.

Napad je izvršilo četrnaest maskiranih napadača, koji su uletjeli na diskusiju o transeksualnosti sa gostima i gošćama iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Četiri osobe su fizički napadnute, od kojih su dvije dobile povrede lica. Ostali posjetitelji_ke su doživjele šok. Nijedna od zvaničnih institucija osim Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine nije javno osudila ovaj napad, a policija koja je bila pozvana da osigura ovaj događaj visokog rizika nije reagovala na vrijeme, uprkos direktnim prijetnjama nasiljem učesnicima Merlinke na društvenim mrežama.

Ovaj napad je samo jedan od najočitijih primjera kršenja ljudskih prava i nasilja nad lezbejkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim osobama u Bosni i Hercegovini na koje izostaje adekvatna reakcija bh. vlasti i koji ukazuje na potrebu da država mora što prije na sistematičan način početi rješavati ovaj društveni problem koji je evidentan još od napada na Queer Sarajevo Festival 2008. godine, za koji niko nije procesuiran iako je 8 osoba bilo povrijeđeno.

I dok su predstavnici_ce Evropskog parlamenta pozdravili napore Komisije za antidiskriminaciju u Makedoniji na uklanjanju homofobnih sadržaja iz udžbenika, te crnogorske vlade na kreiranju strategije poboljšanja kvaliteta života LGBTI osoba i podrške povorkama ponosa u Budvi i Podgorici, izvještaj takođe poziva vlasti da u potpunosti i detaljno istraže homofobno nasilje i blagovremeno procesuiraju krivična djela. Ulrike Lunaček, zastupnica u Evropskom parlamentu i kopredsjednica LGBT inter grupe je izjavila: “Drago mi vidjeti pozitivne pomake u Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne možemo previdjeti kontinuiranu i široko rasprostranjenu diskriminaciju i nasilje nad LGBTI osobama u ovim zemljama.”

Piše Emina Bošnjak

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!