EU sud odbio mađarski zahtjev za “gej test” izbjeglica

30. 01. 2018

Izvor: GayEcho
Foto: npr.org / Geert Vanden Wijngaert/AP

Sud pravde Evropske unije (CJEU) odlučio je da su psihološki testovi za određivanje seksualne orijentacije nelegalni za tražioce azila koji bježe iz zemalja u kojima je homoseksualnost zabranjena.

Presuda se odnosila na Nigerijca kojeg su mađarske vlasti podvrgle testu za šta je sud rekao da predstavlja nedospustivo zadiranje u privatni život.

“Tražilac azila ne smije biti podvrgnut psihološkom testu da bi se odredila njegova seksualna orijentacija”, CJEU je saopštio u presudi i dodao da je “ovakvo testiranje pretjerano miješanje u privatni život tražioca azila”.

Pomenuti Nigerijac je zatražio azil u Mađarskoj u aprilu 2015, u strahu od progona zbog toga što je homoseksualac. U religiozno konzervativnoj Nigeriji homoseksualnost je nelegalna, a 2014. usvojeni su zakoni protiv gej brakova i istospolnih zajednica.

Mađarske vlasti su odbile njegov zahtjev nakon što nalaz psihologa – koga su vlasti i angažovale – nije potvrdio navodnu seksualnu orijentaciju Nigerijca, kaže se u presudi.

Izbjeglica se obratio mađarskim sudovima, tvrdeći da su testovi bili puni “ozbiljnih predrasuda u odnosu na njegova osnovna prava”, tako da ni u kom slučaju nisu mogli da procijene njegovu seksualnost.

EU sud je odlučio da države mogu da zatraže mišljenje stručnjaka kao pomoć u određivanju potrebe za bezbjednost, ali moraju da poštuju zakone kojima su regulisana ljudska prava.

U presudi se dodaje da je uticaj testova na seksualnost “neproporcionalan” (prijetnji), dodajući da je “takvo miješanje (u privatnost) posebno ozbiljno jer otkriva najintimnije aspekte života tražioca azila”.

Desničarska vlada Viktora Orbana je žestoki protivnik masovne migracije i odbila je obavezujuće izbjegličke kvote koje je odredila Evropska unija.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!