Evropa napravila osrednji iskorak u zaštiti LGBT ljudskih prava

15. 05. 2014

rainbox europe indexProšla godina bila je puna kontrastnih događaja za lezbijke, gej, biseksualne, trans* i intersex osobe u Evropi, počevši od bračne jednakosti i pravnog priznavanja roda s jedne strane, do novih oblika kriminalizacije LGBTI osoba kroz širenje antipropagandnih zakona, saopćila je ILGA-Europe.

Gabi Calleja, kopredsjedavajuća izvršnog odbora ILGA-Europe, rekla je: “Za 2014. godinu pripremili smo još jedno izdanje Rainbow Europe paketa, koji pokazuje da, iako su ljudska prava LGBTI osoba neizmjerno dobila na vidljivosti širom Evrope, progres u smislu pravnih, političkih i društvenih promjena varira od zemlje do zemlje, te uveliko ovisi o nivoima društvene prihvatljivosti, te političkog vodstva i volje, kao i od snage civilnog sektora u svakoj od zemalja.”

Lansirana u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), Rainbow Europe Map daje pregled situacije u evropskim zemljama, dok Godišnji izvještaj stanja ljudskih prava LGBTI osoba u Evropi (Annual Review of the Human Rights Situation of LGBTI People in Europe 2014) donosi analizu trendova i pregled ključnih političkih i društvenih događaja od zemlje do zemlje.

Rainbow Europe Map – stanje zakona

Kada je u pitanju zakonska zaštita ljudskih prava LGBTI osoba, postoji gradacijski napredak u brojnim evropskim zemljama. Ipak, Evropa kao cjelina je daleko od toga da može garantirati puno poštivanje ljudskih prava LGBTI osoba.

Rainbow Europe Map 2014 pokazuje da je evropski prosjek zakonske zaštite još uvijek jako nizak – samo 36%. Prosjek za zemlje članice Evropske unije je 46%. Jazovi između evropskih zemalja ostaju ogromni i sežu od najvećeg postotka Velike Britanije (82%) do najnižeg kod Rusije (6%). Najviše zabrinjava to što 34 od 49 evropskih zemalja (uključujući 14 zemalja članica EU) ima prosjek ispod 50%.

Paulo Côrte-Real, kopredsjedavajući izvršnog odbora ILGA-Europe, kazao je: “Definitivno vidimo pomake u nekoliko zemalja koje su usvojile zakone i javne prakse kako bi prava i zaštita LGBTI osoba bile osigurane. Ali, kao što pokazuje naša mapa, još uvijek je mnogo posla pred nama prije nego što dosegnemo punu zakonsku jednakost širom Evrope. Previše je zemalja još uvijek ispod prosjeka kada je u pitanju obezbjeđivanje osnovne zakonske zaštite protiv diskriminacije i nasilja.”

Od maja 2013, najbrže su u provođenju reformi bile Malta (do 22%) i Crna Gora (do 20%). Côrte-Real je tim povodom rekao: “Ohrabrujuće je vidjeti da su zemlje poput Malte i Crne Gore napravile tako velik napredak u samo godinu dana. To pokazuje da je mnogo toga moguće tamo gdje postoji političko vodstvo, posebno ako ujedno postoji i značajan angažman civilnog društva.”

Neke od najvažnijih promjena koje su vidljive u ovogodišnjoj mapi se tiču zakonskog priznavanja roda. Evropske zemlje postaju svjesne postojećih rupa u priznavanju prava trans* osoba, a rezultat toga je da vlade počinju mijenjati zakone kako bi bila osigurana što bolja zakonska zaštita trans* osoba. Međutim, prava i zaštita trans* i intersex osoba ostaju jedno od područja u kojem je potrebno više napretka.

Godišnji izvještaj – stanje društva

Kada su u pitanju politička i društvena situacija LGBTI osoba, godišnji izvještaj za 2014. godinu ističe glavne trendove u Evropi:

  • Nove forme kriminalizacije LGBTI osoba se povećavaju zahvaljujući širenju antipropagandnih zakona i činjenice da neke zemlje usvajaju zakone koji ograničavaju prava LGBTI osoba (Armenija, Bjelorusija, Gruzija, Latvija i Ukrajina)
  • Dok konsenzus o bračnoj jednakosti raste, u Evropi se pojavljuju pokreti protiv bračne jednakosti (Francuska) koji se zalažu za zakonske zabrane kako bi bile spriječene buduće promjene definicija braka (Hrvatska, Slovačka)
  • Homofobično i transfobično nasilje ostaje prisutno i često podržavano i odbravano od strane određenih političkih i religijskih autoriteta. Nasilje nad trans* osobama i dalje je jako problematično.
  • Diskriminacija se nastavlja odvijati u skoro svim zemljama i u svim sferama života LGBTI osoba.

Pogledajte video koji je ILGA-Europe priredila povodom novih izvještaja.

Ostale materijale iz izvještaja možete pogledati ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!