Evropski parlament: Stop diskriminaciji transrodnih i interseksualnih osoba!

17. 03. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Wikipedia Commons

Evropski parlament u utorak je prihvatio godišnji izvještaj o rodnoj ravnopravnosti u kojem od Evropske komisije traži aktivnije zauzimanje za prava LGBTI osoba na razini Evropske unije, a prvi put stalo se i u odbranu prava transrodnih i interseksualnih osoba.

Evropski parlament pozvao je Komisiju da proširi opseg evropskog zakonodavstva o govoru mržnje koje bi uključivalo poticanje mržnje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih osobina.

Ističe se i da Strategija rodne ravnopravnosti Evropske unije treba uključiti i transrodne i interseksualne osobe.

Parlament je pozvao članice da pri implementaciji EU direktiva o rodnoj ravnopravnosti uključe i rodne identitete i spolne osobine, a to znači da trebaju zabraniti diskriminaciju transrodnih i interseksualnih osoba pri zapošljavanju, pristupu proizvodima i uslugama, uslugama socijalne zaštite.

Prvi put da je Evropski parlament zauzeo tako jasnu poziciju

U godišnjem izvještaju o rodnoj ravnopravnosti Evropski parlament osvrnuo se i na problem izbjeglica žrtava nasilja na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta te traže donošenje mjera koje će omogućiti premještaj tih osoba ukoliko im se ne može jamčiti sigurnost tijekom trajanja procedura za tražitelje azila.

Ernest Urtasun, član parlamentarne Međugrupe o LGBTI pravima i autor izvještaja rekao je kako mu je jako drago što je velika većina članova Evropskog parlamenta podržala rodnu jednakost i jednakopravnost LGBTI osoba. Sad je na Komisiji da u zakonodavstvo i praksu ugradi zaključke EP-a.

Sophie in ‘t Veld, potpredsjednica LGBT Intergrupe, istaknula je kako je ovo prvi put da je Evropski parlament zauzeo tako jasnu poziciju protiv diskriminacije transrodnih i interseksualnih osoba.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!