Feminizam i izgradnja ličnosti – nove generacije mijenjaju sadašnjost

PIŠE: Admir Adilović

Foto: Canva

Postizanje društvene ravnopravnosti i uklanjanje svih oblika diskriminacije temeljne su ideje Ujedinjenih naroda. Unatoč tome žene diljem svijeta redovno trpe nasilje i njihova osnovna ljudska prava bivaju ugrožena. Dok s jedne strane femicid nazivamo porodičnom tragedijom, s druge na njega gledamo kao da je tragedija s filmskog platna. Moramo priznati da feministički principi djelovanja svakodnevno mijenjaju svijet. Svima nam je jasno da bez feminizma danas ne bi postojala sloboda kakvu uživamo. Pokret koji se bori za sve i zahtjeva jednako tretiranje svih oduvijek donosi promjene u društvu. Kao i svaki društveni pokret, feminizam ima svoje pristalice i protivnike, ali ono što nam je svima mora biti jasno jeste da su feministički principi beskompromisno svima nama donijeli nešto dobro. Svjesni smo da je danas feminizam jedan od najširih društvenih pokreta i širi se u sve sfere života. Teza „lično je političko“ vodi upravo u tom pravcu. Nasilje i diskriminacije ne mogu biti pitanje pojedicna_ke već je pitanje društva. Upravo kroz ovu tezu feminizam ulazi i u filozofiju odgoja.

Kada pričamo o feminističkom odgoju onda nam je prva tema odgoj žena kao dio borbe za ženska prava. Riječ je o stvaranju sistema podrške u kome djevojčice mogu pohađati sve obrazovne nivoe ravnopravno sa svojim vršnjacima drugog spola. Osnaživanje djevojčica da se bore za svoja prava i ravnopravnost u školskim klupama. Prema podacima Agencije za statistiku BiH jasno je vidljiv porast postotka djevojčica u školskim klupama. Prema istraživanju kojeg je sproveo Helsinški parlament u Bosni i Hercegovini 2020. godine, zaključeno je da još uvijek postoje manjinske grupe koje izbjegavaju upisati žensku djecu u školu. Što nam pokazuje da ove djevojčice još uvijek nemaju dovoljno jak sistem podrške iz okoline. Ono što lično volim u feminizmu jeste to što nas uvijek vraća na svjesnost o privilegijama koje uživamo, a o kojima vrlo često i ne razmišljamo. Feminizam nije stao samo na odgoju djevojčica kao dio društvene borbe, već uključuje i LGBTI osobe kroz svoj aktivizam i osigurava sigurnije društvene okolnosti za rast i razvoj osoba iz zajednice. Prije nego pređemo na lična iskustva LGBTI osoba i priče o tome kako im je feminizam pomogao da odrastu moramo se malo osvrnuti i na samu feminističku filozofiju odgoja. Kroz svoju borbu feminizam razotkriva patrijarhalnu sliku u kojoj se muškarac oslikava kao osoba, dok žene bivaju nešto drugo što treba da služi tim osobama. Razotkrivanjem ove slike feminizam dovodi do propitivanja ustajalih društvenih obrazaca i time mijenja sam odgoj djeteta. Ukoliko kroz historiju sagledamo kako su dječaci, a kako djevojčice bile odgajane, te kako su se roditelji ophodili prema djeci i kako je to danas, onda shvatamo da je feminizam imao ogromnu ulogu u promjeni odgoja.

Moja lična priča

Ovaj put sam odlučio podijeliti i svoju priču, a ne samo priče drugih ljudi. Lično smatram da mi je feminizam promijenio život. Zahvaljujući feminizmu uspio sam upoznati drugačiji rodni identitet i uvidjeti da postoje ljudi s kojima se mogu poistovjetiti. Shvatanje da sam rodno nebinarna osoba i da to nije nešto nenormalno mi je spasilo život. Kroz feminističke radionice naučio sam da rod i spol nisu isto te da je rod samo jedan društveni konstruktu koji nam nameće mnogo više nego što nam daje i koji nas sve skupa jako crpi. To je bila polazna tačka mog novog, slobodnog i spontanog života. Zauvijek ću biti zahvalan feminizmu i feministkinjama jer ovaj pokret je promijenio moju sadašnjost i svakodnevno uljepšava budućnost. Lično smatram da bi odgoj po feministički principima doveo do društvene senzibilizacije i smanjenja diskriminacije i neravnopravnog djelovanja.

Iskustvo drugih s feminizmom

Razgovarali smo i s Amrom iz Tuzle koja kaže da je njena majka feministkinja i da joj je to mnogo pomagalo dok je odrastala. „Prvo je bilo teško jer se tada na feminizam gledalo kao na neko vještičarenje. Biti kći feministkinje nije bilo lako kada sam izvan svoga doma, ali ono što mi jeste uljepšavalo svakodnevni dan jeste ideja da se neko bori za mene i da će jednog dana biti bolje. Kasnije sam tek shvatila koliko mi je odgoj od strane feministkinje bio koristan.“ Amra nam govori o tome kako je njen glas jasan i snažan, a sve je to tako zbog onoga što je učila dok je bila jako mala. „Uvijek sam slušala mamu kako je govorila da i žene mogu biti glasne, da se mogu boriti za sebe i da su mnogo vrjednije od onoga što društvo misli. Ovo mi je pomoglo da svoje stavove uvijek iznositi pred drugima, da se borim i dajem do znanja da sam svjesna borbe. Iako mi je kao djetetu svijet bio strašno mjesto, sigurnost koju sam osjećala u svom domu, a zahvaljujući svojoj majci, bila je jača od sveg straha ovoga svijeta.“

Osim s Amrom razgovarali smo i sa Samedom iz Tuzle koji kaže da bez feminizma on danas ne bi bio s nama. „Mene je feminizam izgradio u osobu. Nekada sam bio dječak, muškarac i to je dolazilo prije svega drugoga što ja jesam. Međutim feminizam me dovodi do toga da su svi moji identiteti važniji od tog i da ja mogu biti ono što ja jesam bez straha za osudu. Kao jako feminiziran muškarac uvijek sam bio isključivan iz društva i izoliran, posebno u odgojnim i obrazovnim ustanovama. Kasnije tek shvatam zašto je to tako bilo i pokušavam nositi masku maskulinog muškarca koji nema niti jednu feminiziranu dlaku na sebi.“ Samed kaže da njegov život zapravo počinje onda kada se feminizam upliće. „Prije nego mi je feminizam uletio klizeći moj život nije bio moj, pripadao je patrijarhalnom društvu i kao takvog sam ga iskreno želio okončati. Ali onda mi je feminizam pokazao da može drugačije. To je ključni momenat mog odrastanja jer sve do tada sam bio ono malo uplašeno dijete kojeg su roditelji zaboravili. Danas živim slobodno i autentično, nekako sam ovo ja, a sve drugo je bilo i nestalo. Feminizam je promijenio moj svijet.“

Feminizam mijenja svijet, a odgoj kroz feminističke principe gradi generacije koje nije strah iznijeti mišljenje i uraditi nadogradnju postojećih obrazaca ponašanja. Feminizam mijenja svijet čak i onda kada mi spavamo.

Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!