Festival Merlinka po peti put u Sarajevu: Ko se boji… zime još?

10. 01. 2017

Piše: Redakcija

Sarajevski otvoreni centar će 27. i 28. januara u Sarajevu po peti put organizovati i ugostiti Međunarodni festival queer filma Merlinka. Program Merlinke će se održati u Art kinu Kriterion, a u pitanju je festival koji se već osam godina organizuje u Beogradu sa idejom promocije filmova koji se bave LGBT temama. I ovogodišnja Merlinka u Sarajevu ima drugačiji program od beogradske – filmovi će biti prikazani premijerno, bit će održana i izložba, razgovarat će se o tijelima u javnom prostoru, gosti festivala će biti skupina House of Flamingo koja će izvesti spektakularni drag show, a Festival će zatvoriti veliki party.

Jedna od fotografija Nine Đurđević

Festival će biti otvoren u petak, 27. januara u 18h, izložbom fotografija Nine Đurđević pod nazivom 17:15, koja prikazuje trans* i rodno varijantne osobe na ravnopravan, klasičan, dokumentaran način u svakodnevnim aktivnostima, svojstvene svim ljudima bez isticanja razlika (koje zapravo ne postoje), kako bi se podsjetilo na univerzalnost i jednakost svih ljudskih bića. Zatim slijedi pretpremijera kratkog filma Neizgovoreno rediteljice Elme Islamović. U pitanju je dokumentarna priča o mladim lezbejkama i gejevima u Bosni i Hercegovini koje roditelji (ne) prihvataju, priča o komunikaciji sa roditeljima, o tome šta je to zbog čega se stvaraju zidovi i čega se zapravo plašimo. Nera, jedna od učesnica filma, upoznaje nas sa svojom porodicom. Veče nastavljamo filmom Zauzmi pozu, koji donosi priču o Madonninim igračima. Godine 1990, sedmorica mladih igrača pridružilo se Madonni na njenoj najkontroverznijoj Blond Ambition turneji. I na pozornici i u filmu Truth or Dare oni su pokazali kako neko treba da izrazi sebe. Sada, 25 godina kasnije, oni otkrivaju istinu o životu tokom i nakon te turneje. Zauzmi pozu je dramatična priča o pobjeđivanju srama i pronalaženju hrabrosti da se bude ono što jesi. Prvo veče festivala završavamo uz druženje i koktel.

Iz filma “I know you are but what am I?”

Drugog dana, u subotu, 28. januara, festival počinje u 16 h revijom kratkih filmova i razgovorom na temu Naše lično je i političko. Bit će prikazana tri kratka filma. Prvi film je I know you are but what am I?, bh. dokumentarni film Nađe Sinić o transrodnoj osobi po imenu Kris. Način na koji kamera prati Krisa kroz razna okruženja svjedoči jednoj veoma privatnoj priči. On koristi svoje umjetničko stvaralaštvo kako bi prikazao i objasnio sebe, na čemu se i zasniva priča filma. Drugi film je Tranzicija srbijanske rediteljice Milice Tomović. Dva dana pred odlazak u Ameriku, Jana koristi vrijeme da se pozdravi sa svojim bendom, prijateljima, bivšom djevojkom i porodicom. Svi oni dijele osjećaj žaljenja dok se opraštaju sa njom, ali opet i sreću zbog njene svijetle budućnosti u Michigenu, gdje je primljena na postdiplomske studije. Jedino njena sestra zna istinu, a to je da Jana ne odlazi iz zemlje zbog studija, ona odlazi iz zemlje da bi promijenila spol. Jana ima dva dana da se oprosti sa svojim životom. Treći film je Golo tijelo, brazilski hibrid dokumentarca i fikcije, u kojem režiser pokušava da dokumentuje kako se ljudi odnose prema svojoj nagosti i prema sopstvenim tijelima. Panel Naše lično je i političko počet će u 17h. O izlaganju u javnom prostoru i svom radu razgovarat će Nera Mešinović, aktivistkinja iz BiH, Nina Đurđević, fotografkinja iz Hrvatske i članovi skupine House of Flamingo.

Drugog dana od 18 h publika će moći da pogleda hrvatski dokumentarni film Bolesno reditelja Hrvoja Mabića. Priča prati Anu, koja je sa 16 godina bila zatvorena u psihijatrijsku ustanovu pristankom svojih roditelja kako bi je izliječili od homoseksualnosti. Nakon pet godina ona je slobodna i traži djevojku koja će je voljeti uprkos njenom PTSP-u / posttraumatskom stresu. I nalazi takvu djevojku u Martini. Vjerile su se i planiraju vjenčanje. Ali uprkos svemu, Martinino strpljenje je pri kraju jer joj je jasno da umjesto da se fokusira na izgradnju sadašnjeg života sa Martinom, Ana je fokusirana na svoju traumatsku prošlost. Bolesno je priča o ljubavi, izdaji, osveti, opraštanju. U 20 h bit će prikazana njemačka komedija-dramu Gdje si krenuo, habibi? u režiji Tora Ibena. Riječ je o Ibrahimu koji se zaljubljuje u Aleksandra, Nijemca, kriminalca i kečera koji je strejt, ali između njih se stvara prijateljstvo koje nadilazi obojicu.

House of Flamingo

Specijalne gošće festivala su House of Flamingo, a njihov drag show počinje u 22h. Nakon što su osvojile Srbiju i Sloveniju, House of Flamingo hrabro koračaju dalje ka svom prvom gostovanju u Bosni i Herecegovini. Colinda Evangelista, Entity, Roxanne i Spazam Orgazam po prvi će put raširiti svoja krila ispred sarajevske publike, koja će dobiti svoj život, smrt, zatvorsku kaznu i prijeko potreban zalogaj glamura. Festival zatvaramo velikom žurkom na kojoj muziku pušta DJ Van der Saint (K.I.L. DIGITAL), uz čije zvuke će se nastaviti slaviti queer kulturu do kasno u noć.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!