Film “Plava je najtoplija boja” u kinu Meeting point

15. 01. 2014

Blue_is_the_Warmest_Color_posterU kinu Meeting point od 10. januara imate priliku svaki dan u 17:15h pogledati film Plava je najtoplija boja (La vie d'Adèle).

Film je dobitnik Palme d’Or na Kanskom filmskom festivalu za 2013. godinu. Neki su ga imali priliku pogledati na Sarajevo film festivalu 2013. godine. To je francuski dugometražni igrani film režisera Abdellatifa Kechiche. Baziran je na francuskom stripu Blue Angel, autorice Julie Maroh. Film priča priču o 15-ogodišnjoj Adele koja ne preispituje svoju seksualnost, sve dok ne upozna Emmu, djevojku sa plavom kosom, koja joj omogućava da otkrije strast i pronađe se kao žena i odrasla osoba.

Film je izazvao mnogo kontroverze, ali nepodijeljenu pohvalu kritičara i struke. Mnogi su bili šokirani sa dugim i eksplicitnim scenama seksa, toliko da su neki kritičari čak izjavili da bi film trebalo editovati, prije nego što bude prikazan. Kritičar The Daily Telegrapha je izjavio da premda film traje tri sata, jedini problem koji on vidi u tome, je što nije trajao još sedam sati. Međutim, negativne kritike, došle su od same autorice stripa, koja je zaključila da ona kao lezbejka i feministica, nije zadovoljna redateljskom vizijom – ne smatra da je film iznevjerio, ali za nju je neinovativan, preeksplicitan i zbunjujući, kako za heteronormativnu, tako i za queer publiku.

Vama preporučujemo da pogledate film i sami_e prosudite.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!