Filmski festival Merlinka održat će se u Tuzli 7. i 8. marta

05. 03. 2015

merlinkaPiše: Asja Kunto

U Tuzli će u petak, 7. marta i u subotu, 8. marta, u cafe galeriji Bunt biti održan Međunarodni festival queer filma “Merlinka”. To će biti drugi put da se “Merlinka” održava u ovom gradu, u organizaciji Tuzlanske Alijanse Nezavisnih Kvir Aktivistkinja (TANKA).

“Merlinka” je prvi put organizovana u decembru 2009. godine u Beogradu sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave LGBT tematikom, a koji rijetko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenjuMarble Ass reditelja Želimira Žilnika koji je i otvorio prvi festival.

Festival će nastojati da pruži drugačiji sadržaj tuzlanskoj publici. Kroz kulturno-umjetnički sadržaj posjetiteljima i posjetiteljkama se želi približiti tematika ljudskih prava, koja su nerijetko okarakterisana kao “posebna” prava kada su u pitanju žene i LGBT populacija.

U okviru dva dana festivala bit će prikazana tri filma. Prvog dana, 7. marta u 19 sati, festival otvara film pod nazivom O Susan Sontag, koji se intimno bavi životom žene koja je zahvaljujući svom obrazovanju, strasti i aktivizmu postala jedna od najutjecajnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Nakon filma prisutni/e će moći uživati na partiju na kojem će se za muziku pobrinuti Erocki Program i DJ Halal & Haram.

Drugog dana će biti prikazani filmovi Krug i 52 utorka. Prvi film, koji će biti prikazan u terminu od 13 sati, govori o Cirihu sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Prati ljubavnu priču gej para, mladog nastavnika Ernesta Ostertaga i transvestitske zvijezde Rebija Rapa. Ernest postaje član gej organizacije Der Kreis, čiji je rad također predstavljen u filmu. U terminu od 15:30 biti će prikazan film 52 utorka koji prati život šesnaestogodišnje Bili koja mora naglo da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promijeni spol, što dovodi do toga da provode vrijeme zajedno samo utorkom popodne. Film je emotivna priča o željama, odgovornostima, prilagođavanju i transformaciji. Drugi dan festivala će biti obilježen i osmomartovskom izložbom pod nazivom XXL.

Festival se realizuje uz podršku i pomoć Sarajevskog otvorenog centra i cafe galerije Bunt.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!