FOTO: Govor mržnje ponovo u Banjaluci

16. 07. 2015

govor m 1Izvor: Buka portal

Proteklih dana u Banjaluci je osvanuo veliki broj grafita koji pozivaju na smrt LGBT osoba. Grafiti sa porukama ”Mrtav gay je ok” i ”Smrt pederima” se nalaze na javnim i stambenim objektima u naselju Nova Varoš.

Jedan od najupečatljivijih je svakako grafit ”Mrtav gay je ok” u ulici Prvog Krajiškog Korpusa.

Iz Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista poručuju da su navedni grafiti govora mržnje prijavljeni nadležnim institucijama u skladu sa postojećim zakonima Republike Srpske te da očekuju njihovo skoro uklanjanje.

“Grad Banja Luka treba da važi za mjesto u kojem će se svaki_a građanin i građanka osjećati sigurno i zaštićeno u skladu sa njenim zakonima. LGBT zajednica svakodnevno je na meti osude i nasilja, a javne prostore grada bi trebala osjećati sigurnim prostorima za kretanje. Ovakvim istupima počinioci ovog krivičnog djela daju do znanja pojedinim osobama da je njihovo ponašanje neprirodno, nemoralno, da ne zaslužuju jednaka prava, već da zaslužuju smrt na osnovu toga koga vole, čime podstiču na mržnju i daju odobrenje ugnjetavanju drugog i drugačijeg i samim tim narušavaju sam ustav Republike Srpske”, rekli su iz Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista.

Dodaju da je nedopustivo da grad, opština Banjaluka, osoblje i odgovorni za sprovođenje i implementaciju ne samo zakona već i tolerancije, dopuštaju da ovakve poruke prolaze ne samo neprimjećeno već i nekažnjeno, tim više kada se te poruke protive samom zakonodavstvu Republike Srpske i pored toga Zakonu o zabrani diskriminacij BiH.

Nadalje, navedene poruke krše Ustav Republike Srpske (odjeljak II), Krivični Zakon Republike Srpske (članovi 169, 180 i 402) te Zakon o Javnom redu i miru Republike Srpske (član 8.).

“Naime promovisanje ideja kojima se prava jedne grupe, između ostalog na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ograničavaju i predstavljaju validan razlog za ugrožavanje života je poticanje na diskriminaciju koje je zabranjeno članom 4. Zakona o zabrani diskriminacije BiH”, ističu iz ovog Udruženja.

Podsjećamo da je Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista 27.01.2014. godine uputilo sličnu prijavu povodom grafita koji su se pojavili u naseljima Borik, Nova Varoš i Centar te da su isti, zahvaljujući brzoj i adekvatnoj reakciji Odjeljenja Komunalne policije, bili uklonjeni u roku od 10 dana.

Pored toga poručuju da ovaj put očekuju javnu osudu otvorenog govora mržnja prema građanima/kama Banjaluke i Republike Srpske kojima su zagarantovana jednaka prava Ustavom RS-a i njenim zakonima.

”Mi očekujemo javnu i oštru osudu ovog eksplicitnog govora mržnja od predstavnika/ca MUP-a Republike Srpske, Gender Centra Vlade Republike Srpske, Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH te Komiteta protiv govora mržnje Republike Srpske jer će se u protivnom ovakve stvari nastaviti događati”, kažu na kraju iz Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!