Foto i video: Parada ponosa Beograd 2014

29. 09. 2014

parada

Nakon što je tri godine zaredom bila zabranjena juče je uz prisustvo jakih snaga policije održana Parada ponosa Beograd 2014. U šetnji koja se kretala kroz središte grada učestvovalo je nekoliko stotina ljudi, a pored aktivistkinja i aktivista iz Srbije, regije i svijeta, podršku su došli izraziti i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador SAD-a Michael Kirby, šef zastupnika Demokratske stranke Borko Stefanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović te nekoliko ministara iz vlade.
Mirna šetnja je krenula oko 12:45, a ispred Gradske skupštine stigla je nakon pola sata.

Dok se čekao početak šetnje učesnice i učesnici parade su mogli na baneru da ostave svoje poruke podrške šetnji. Neke od poruka pogledajte na fotografijama ispod, a na ovom linku možete pogledati još fotografija sa šetnje.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, rekao je u izjavi: Smatram da je ovo značajan dan za Srbiju i Beograd posebno, gdje imamo priliku dokazati da je Beograd svjetski grad koji prepoznaje i poštuje različitost. Imamo priliku poslati poruku u svijet da smo otvoren grad u kojem su svi građani ravnopravni i sigurni bez obzira od kuda došli.

S platoa ispred skupštine okupljenima su se obratile gošće i gosti i LGBT aktivistkinje_i, a program je završen oko 14 sati.

Portal lgbt.ba vam u nastavku donosi neke od govora aktivistkinja i aktivista iz Srbije i regije.

Danijel Kalezić, Queer Montenegro

Jasenko Suljetović, Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista

Staša Zajović, Žene u crnom

Dragoslava Barzut, Labris Beograd

Program je zatvorio aktivist i jedan od organizatora parade Boban Stojanović.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!