Francuska razmatra zabranu tzv. konverzijske terapije

18. 09. 2019

Izvor: Voxfeminae

Narodna skupština francuskog parlamenta raspravlja o nacrtu zakona koji bi zabranio bilo kakve prakse čiji je cilj “liječenje” homoseksualnosti. Zastupnici čija je ovo inicijativa, Bastien Lachaud i Laurence Vanceunebrock-Mialon, očekuju da će konačni prijedlog zakona podnijeti početkom 2020. godine.

Konverzijska ili reparativna terapija za cilj ima promjenu seksualne orijentacije pojedinca. Mladi homoseksualci, lezbijke, biseksualci_ke i transseksualci_ke podvrgavani su različitim postupcima kako bi ih se “reorijentiralo” ka heteroseksualnosti.

Bude li zakon usvojen, kazna za takve postupke u Francuskoj bit će do dvije godine zatvora te novčana kazna od 30.000 eura.

Konverzijska terapija puno je raširenija u SAD-u, gdje je, prema podacima Instituta Williams, gotovo 700.000 osoba iskusilo neki oblik ovog postupka.

Takve “terapije” najčešće provode vjerske organizacije koje mlade osobe provode kroz nekoliko faza reorijentacije, te liječnici koji “liječe” homoseksualnost uz pomoć lijekova poput onih protiv anksioznog poremećaja. Posljednjih godina aktivisti su uočili porast takvih praksi u Francuskoj te regirali, između ostalog, raspisivanjem peticije u kojoj pozivaju na zabranu, a koja je od 2017. prikupila preko 92.000 potpisa.

Dvije kršćanske udruge poznate su po promicanju takvih postupaka su Courage (Hrabrost) i Torrents de Vie (Bujica života). Premda u svojim brošurama ne spominju konverzijsku terapiju, na svojoj internetskoj stranici navode kako zbunjenost vezana uz seksualni identitet dovodi čovjeka u grijeh te potom postaje nesposoban voljeti. Za 300 eura takva osoba može otići na tjedan dana na selo kako bi se “obnovila.”

Ako prijedlog zabrane uspije, Francuska će se pridružiti 18 američkih država i Malti koje su već zabranile takve prakse. Također, Europski parlament je 2018. odobrio poziv članicama EU da zabrane ovaj kontroverzni postupak.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!