Grčka imenovala prvog gej ministra

Nicholas Yatromanolakis novi je zamjenik ministra kulture u Grčkoj, čime je napravio historiju kao prva otvoreno gej osoba u vladi Grčke.
Foto: The Associated Press

Nicholas Yatromanolakis u ponedjeljak je imenovan novim zamjenikom ministra kulture. 44-godišnjak je unaprijeđen s pozicije glavnog sekretara istog ministarstva.

Imenovanje kojim je postao prvi otvoreno gej ministar u grčkoj historiji doneseno je tokom rekonstrukcije vlade od strane desnog centra.

Alex Patelis, glavni ekonomski savjetnik grčkog premijera, rekao je da je to “historijski dan za LGBTI+ zajednicu, velika pobjeda za meritokraciju i bolje donošenje odluka kroz različitost”.

“Čestitamo Nicholasu Yatromanolakisu što je pokazao da možete biti svoji i ipak uspjeti”, rekao je Patelis. “Neka drugi crpe snagu iz ovoga da otvoreno žive svoj život.”

Kyriakos Mitsotakis, grčki premijer, u ponedjeljak je rekonstruisao svoj kabinet pokušavajući dati poticaj svojoj konzervativnoj vladi.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!