Grčki zakon o govoru mržnje proširen tako da uključuje rodni identitet

20. 09. 2014

hatecrime_vigil_ap_imgProšle sedmice su grčki zakonodavci/ke glasali/e za uključivanje rodnog identiteta među odredbe koje pokriva zakon o govoru mržnje ove zemlje, saopćila je Intergrupa za LGBTI prava Evropskog parlamenta u četvrtak.

Osobe koje budu proglašene krivima mogu biti kažnjene sa do tri godine zatvora, kao i novčanom kaznom do 20.000 eura. Seksualna orijentacija je već uključena u zakon.

Rezultati LGBT ankete koja je provedena širom Evropske unije od strane FRA pokazuje da 74% grčkih trans* osoba prijavljuju govor mržnje, koji je inače rasprostranjen u Grčkoj kada su LGBT osobe u pitanju.

Istog dana, grčki parlament je glasao za povećavanje kazni za osobe koje budu proglašene krivim za zločin iz mržnje. U slučaju zločina iz mržnje, novčane kazne će biti udvostručene, dok će kazne zatvora biti produžene do tri dodatne godine.

Grčki zakon o zločinima iz mržnje već sadrži stavku o zločinima motiviranim predrasudama protiv LGBT osoba.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Dennis de Jong, potpredsjednik Intergrupe o LGBTI pravima, rekao je: “Pozdravljam kompletiranje grčkih propisa protiv poticanja mržnje. Usvojene mjere pokazuju da su grčka vlada i parlament ozbiljni kada su u pitanju govor mržnje i zločini iz mržnje protiv LGBT osoba.”

“Međutim, zakoni nisu dovoljni. Previše često počinitelji napada protiv trans* osoba izbjegnu kaznu, i nerijetko zbog toga što policija ima sklonost da im ‘progleda kroz prste’. No, uz adekvatnu kampanju podizanja svijesti adresiranu ka LGBT zajednici kao i na osobe zadužene za provođenje zakona, ovo će biti veliki korak za prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca/ki i trans* osoba.”

Potpredsjednica Intergrupe o LGBTI pravima Sophie in ‘t Veld, također zastupnica u Evropskom parlamentu, dodala je: “Grčka je tek deveta zemlja u Evropskoj uniji koja je posvetila pažnju govoru mržnje protiv trans* osoba. Mislim da je vrijeme da se Unija kao cjelina ozbiljno počne baviti problemom homofobičnog i transfobičnog govora mržnje i zločina iz mržnje. Ohrabrujem Evropsku komisiju da prati grčki primjer i proširi zakone o zločinima iz mržnje i o govoru mržnje Evropske unije kako bi pokrili sve vrste predrasuda, uključujući homofobiju i transfobiju.”

Evropska unija trenutno predviđa samo specifične, više kazne za govor rasizma i ksenofobije, te ovih zločina, kroz odluku iz 2008. godine.

Foto: thenation.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!