Grindr uklanja filter etničke pripadnosti

03. 06. 2020
Popularna dejting aplikacija Grindr je nakon dugogodišnjih optužbi za rasizam zbog svog premium filtera ”etničke pripadnosti”, konačno odgovorila i to uklanjajući ga u potpunosti.

Godinama su, zajedno sa mogućnošću pretraživanja korisnika po ”tribe” (poput twink ili otter) ili po visini i težini, korisnici koji plaćaju bilo koju od Grindr XTRA pretplata, mogli filtrirati korisnike i prema nacionalnosti, što je izazivalo brojne kritike, posebno od nebijelih korisnika.

Nakon što se godinama borila s kritikom, kompanija je u ponedjeljak navečer najavila na Twitteru da će ukloniti nacionalnost iz sljedećeg ažuriranja aplikacije, kao i da će donirati novac organizacijama koje se bore protiv rasizma.

Grindr je u prošlosti pokušavao ukrotiti povratne reakcije zbog svog filtera etničke pripadnosti i rasizma kojeg su prijavljivali korisnici aplikacija poput Kindr, čiji je cilj bio ukloniti seksualni rasizam i diskriminaciju na ovoj platformi.

Ipak, Grindr je odlučio ukloniti filter tek nakon nemira izazvanih smrću George Floyda.

“Rasizmu nema mjesta u našoj zajednici”, rekao je glasnogovornik Grindra za PinkNews.

„Kako bismo pomogli, odlučili smo ukloniti filter etničke pripadnosti iz aplikacije Grindr. Jednom kada se filter ukloni, korisnici više neće moći filtrirati profile po nacionalnosti. Zahvaljujemo svima onima koji su pružili povratne informacije. Slušali smo i nastavit ćemo se boriti protiv rasizma na Grindru, kako kroz dijalog s našom zajednicom, tako i kroz politiku nulte tolerancije na govor mržnje na našoj platformi.”

Kad je Grindr prije nekoliko dana na svom Twitteru iskazao solidarnosti pokretu Black Lives Matter, pokreno je lavinu optužbi za licemjerje, budući da filteri etničke pripadnosti, kako su rekli, dopuštaju rasističkim korisnicima da isključuju nebijele korisnike.

Nakon što su pozivi da uklone filter etničke pripadnosti odjeknule na Twitteru, u ponedjeljak je tweet uklonjen s Grindrovog profila i objavljen je novi.

“Nećemo šutjeti i nećemo biti neaktivni. Danas dajemo donacije Institutima Marsha P Johnson i Black Lives Matter i pozivamo vas da učinite isto ako možete. ”

Grindr je naglasio da će zbog povratnih informacija od strane korisnika i u skladu sa smjernicama zajednice, u sljedećem ažuriranju ukloniti mogućnost filtriranja prema nacionalnosti. Nije naveden datum kada.

Izvor: PinkNews

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!