Helena: Skupom poručujemo – “Tu smo, postojimo među vama”

18. 08. 2015

bg-major-helena-170815clf.Still001Izvor i foto: N1

Organizovanjem skupa “Ponos trans* osoba” 20. septembra u Beogradu samo želimo da ukažemo na to da postojimo u društvu, da živimo ovde, među vama, kaže transrodna penzionerka Vojske Srbije, major Helena Vuković.

Gostujući na N1 televiziji, Helena je ispred Organizacionog odobra ove parade istakla da će oni na skupu u Pionirskom parku iskazati protest zbog alarmantnog položaja u kojem se nalaze sve trans* osobe u Srbiji. “Nas zakon ne prepoznaje, ne vidi. Želimo da pokažemo da postojimo i obraćamo se javnosti sa porukom: ‘Ti ljudi postoje, žive oko vas'”.

Iako se istog dana u Beogradu održava Parada ponosa, Helena ističe da ne nastupaju zajedno jer trans* zajednica ima jasne stavove oko toga šta su njihovi problemi i ističe: “Naš problem je rodni identitet, a ne seksualna orijentacija i zato nismo sa Paradom ponosa”.

Kako naglašava, nezadovoljni su i udruženjem “Parada ponosa” jer je ono izlovano od zajednice, ne konsultuje se sa zajednicom i deluje bez kontinuiteta – djeluju mjesec dana pred Paradu i nestanu poslije Parade.

“Imperativ svih nas je bolji život. Ono što je najbolje za LGBT populaciju je bezbjedno integrisanje u redovne tokove društva a ne da štrče”, naglašava Helena i dodaje da nema straha za bezbjednost učesnika Parade jer će oni tog dana biti bezbjedniji nego tokom bilo kog radnog dana.

Govoreći o problemima sa kojima se trans* osobe suočavaju, ona ističe da sve osobe koje su u procesu tranzicije ne mogu da izvade nova dokumenta jer je to omogućeno samo nakon operacije promene spola. “Ja sam u tranziciji i zakonski sam morala da prilagodim fotografiju na ličnim dokumentima sadašnjem izgledu ali mi je i dalje u dokumentima ostalo muški spol i staro ime”, kaže ona.

Helena ističe da je izmjena JMBG-a i imena u dokumentima moguća tek nakon operacije promene spola, uz potpise ljekara ali da je problem taj proces tranzicije koji traje nekoliko godina i trans* osobe se u tom periodu suočavaju sa brojnim problemima.

“Jedan od naših zahtjeva je senzibilizacija policije, zdravstvenih službi, centara za socijalni rad. Mi želimo da živimo, da se stopimo”, navodi Helena.

Kako je istakla postoje naznake podrške skupa Ponos trans* osoba od Branka Ružića i Borka Stefanovića ali političari ipak nisu njihova ciljna grupa. “Naša ciljna grupa je šira javnost, obični ljudi. Ne idemo na tu senzaciju već da pružimo ruke i kažemo: ‘Tu smo, postojimo'”.

Pao mi je teret sa leđa i srca

Govoreći o sopstvenom položaju, nekoliko mjeseci nakon što se javno priznala da je trans* osoba, Helena kaže da je sada dosta lakše i da se lakše živi. “Slegla se medijska prašina od januara… kao da je pao teret sa leđa i srca.”

Prema njenim rečima, okolina sada ima više razumijevanja, čak i nakonzervativniji prijatelji sada razumiju.

Pružamo podršku Dajani Pospiš

Komentarišući slučaj Dajane Pospiš, bivšeg osuđivanog člana neonacističke organizacije Nacionalni stroj iz Novog Sada koja je na N1 televiziji otkrila da želi da promeni spol, major Helena kaže da je udruženje Egal u svakodnevnom kontaktu sa njom i brine za njenu bezbednost.

Svako unutrašnje negodovanje izaziva frustracije koje dalje vodi ili do agresije ili do povlačenja, a u novijoj istoriji ima dosta samoubistava, kaže Helena komentarišući Dajanin slučaj.

Ona takođe podsjeća da je neophodno uspostaviti drop-in centar gdje bi se osobama kao što je Dajana pružila pomoć.

Ovdje pogledajte i gostovanje Helene Vuković u jutarnjem programu N1!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!