Helena Vuković: Upoznaj pa sudi

09. 11. 2016
helena-vukovic-i-merlot
Helena Vuković i njena partnerica Merlot u posjeti Sarajevu i Sarajevskom otvorenom centru

Piše: Azem Kurtić
Foto: LGBTI.ba

“Dobro večer LGBT zajednici, najljepšoj zajednici na svijetu!” Ovako je druženje u Sarajevskom otvorenom centru započela Helena Vuković. Helena je otac četvero djece, aktivistkinja, bivši major. Helena je danas žena!

Njen život je priča vrijedna knjige, dokumentarca, medijske pažnje, i prava inspiracija. Na operaciju promjene spola je otišla nakon 20 godina braka, četvero djece i dva paralelna života. Jednog u kojem je bila otac, vojno lice, muškarac, i drugog u kojem je živjela Helena. Sa 14 godina upisala je vojnu školu, jer kako kaže, to je bio neuspjeli pokušaj samoizlječenja. “Kada imate 14 godina, ne razmišljate kao zrela osoba, pa je blento odlučio da upiše vojnu školu. Vojska je maskulina organizacija, demonstracija sile i patrijarhata, i još uvijek mislim da mi je to najveća greška u životu”, kaže Helena.

Nakon vojne škole, počinje raditi u vojsci i zasniva porodicu. Kako ona kaže, nakon vojne škole, Helena je bila sve jača i lukavija. “Dosta puta mi je žena u meni pomogla da prevaziđem neke stvari, koje moje kolege u vojsci ne bi mogle. Ta ženska linija mi je pomogla u radu s ljudima, shvatanju nekih stvari, komunikaciji i shvatanju ljudskih problema”, dodaje.

Njen život je komplicirana i stresna priča koja je na kraju ipak dobila sretan epilog. Godine 2001, Helena je uhapšena u Beogradu. Prvo ju je privela civilna policija, pa vojna, nakon toga su je poslali u vojnu bolnicu na ispitivanja, a sve je završilo tako što su joj oduzeli, čin te je nečasno otpuštena. Helena je tužila vojsku i nakon 7 mjeseci dobila je tužbu i vraćena je posao. “Vi nakon toga niste vi, vi ste ‘onaj’. Tu su krenule razne priče, neke nebuloze, i ako krenete da slušate, zamrzit ćete sebe i mislit ćete da ste stvarno takvi. Ako vi mnogo vodite računa o tome šta drugi pričaju, ‘flipnut’ ćete na kraju. Zato, upoznaj me pa me sudi, jer ne možeš imati stav o nečemu što ne poznaješ. Evo, upoznali ste me, ne ujedam i nemam rogove”, kaže.

Kad je saglasje iznutra, samo je nebo granica

Njeno penzionisanje je posebna priča. Došlo je brzo, i kako to Helena kaže, povećana je njena sloboda sa 16 sati nje na 24/7, jer više nije morala da bude oficir. Vojna penzija koju ima je 60% ukupne, pa je Helena danas prinuđena da radi kako bi imala potrebne uslove za život. Zaposlena je u marketinškoj agenciji, i o penziji kaže: “Ja nisam otišla u penziju, glumica je otišla. Ja sam tek nakon toga počela da dišem, i ljudi koji me poznaju od ranije, pitaju me šta se dešava sa mnom, jer zračim nekom pozitivnom energijom. Kad je saglasje iznutra, samo je nebo granica. Nema više šta da vas poremeti u bilo čemu, jer je su vaš biološki pol i rod usaglašeni, nema više ničega da vas poremeti u životu!”

Helena odmah pri ulasku u penziju počinje svoju tranziciju. Zdravstveni fond Srbije sufinansira medicinski opravdane operacije. Budući da je Helena vojna osiguranica, njena operacija je plaćena iz vojnog fonda. Vojni fond iste one vojske koja ju je prije 15 godina uhapsila i nečasno otpustila, platio je 65% njene operacije promjene spola. Prije operacije, Helena i njena bivša supruga su se sporazumno razvele, te je njena bivša supruga dobila starateljstvo nad djecom, i danas su u odličnim odnosima.

Sa Helenom smo razgovarali i o stigmi koja vlada oko trans* žena lezbejki unutar LGBT zajednice. “Velika je stigma zato što vas smatraju folirantom, strejt muškarcem koji voli da se obuče u ženu. To je velika diskriminacija, zato što masa njih to smatra fetišom. Često puta trans žene moraju da se opravdavaju i da objašnjavaju da vi zapravo jeste žena i da ste lezbejka. Za njih, u nekim momentima, vi ste strejt muškarac koji voli da se obuče, i to je zamka u koju mnogi upadaju, pa to rađa razne stereotipe. U neku ruku djeluje da ste neki frik, a vi samo ispoljavate ono za čim vam srce žudi”, komentira.

Nakon operacije, u njoj se probudio aktivistički duh. Helena Vuković, koliko god to ona sama negirala, doista je najprepoznatljivije lice trans* zajednice Srbije, ako ne i regije. Trebalo je puno više od hrabrosti za javnu borbu protiv diskriminacije koju je doživjela u Vojsci Srbije, a nakon prve odluke nadležnih tijela koje su samo potvrdile svu ispravnost te borbe i time uvelike olakšale put svima koji trpe takav oblik diskriminacije, Helena nastavlja ispisivati stranice povijesti i kao prva trans* osoba koja je pozvana i općenito stupila u državni parlament. Prošle godine je organizirala je i “Ponos trans* osoba”, prvu manifestaciju te vrste u Srbiji.

Helena je više od dvije godine u vezi, u dobrim odnosima je sa djecom, gradi novi život i nastavlja biti uzor aktivisttičkoj i LGBT zajednici kao osoba koja je uspjela živjeti sebe. Živjeti sebe, na Balkanu, bez problema!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!