Homo, bi ili hetero: sve su to samo seksualne orijentacije

27. 04. 2015

homofobijaPiše Valentina Makoli

Dopustimo li pederima da ostvare svoja prava, otvaramo vrata nastranostima poput pedofilije, nekrofilije, zoofilije…, često je korištena izjava koja nema nikakave osnove. Osobe koje izjavljuju ovakve stvari i koje poistovjećuju pojam homeseksualnosti sa pojmovima kao što su pedofilija, nekrofilija i ostalo, očigledno da ne znaju ništa o značenju pojmova kojima se koriste.

Definicija homoseksualnosti, kao orijentacije, je da je to romantična i seksualna privlačnost ili seksualno ponašanje među pripadnicima istog spola. Dakle, homoseksualnost kao i heteroseksualnost, osim u razlici privlačnosti prema istom ili suprotnom spolu, je temeljen na pristanku i saglasnosti dvije punoljetne, razumne, lucidne, racionalne, odgovorne za vlastite postupke, osobe na emotivni odnos. O nasilju ili čak silovanju možemo govoriti samo ako jedna od strana ne pristaje na odnos i tek to možemo nazvati psihološkim ili seksualnim poremećajem. Međutim nasilje i silovanje se svakodnevno dešava, bez obzira na spol, rod i seksualnu orijentaciju. Zašto niko ne reaguje kada muškarac siluje ženu? Zašto ne izjavljuju fraze istrijebiti muškarce, poput one istrijebiti pedere kada je u pitanju nasilje između istospolnih osoba?

Dvije punoljetne osobe istog spola nikako ne spadaju u kategoriju psihološki bolesnih osoba kao što su to pedofili, nekrofili, zoofili i ostali. Pedofilija je sklonost prema djeci, bez obzira kojeg spola. Dijete ne može spadati u skupinu osoba koje mogu donositi zaključke o svojoj dobrobiti, nisu dovoljno racionalne, te ne mogu dati suglasnost, pogotovo ne o seksualnom činu. Ovdje se znači radi o zadovoljavanju pohote odrasle osobe, te spolnog zlostavljanja i nasilja. Ista stvar je i sa nekrofilima i zofilima. Ni mrtav čovjek niti životinja, kao ni dijete, ne mogu dati svoju saglasnost o seksualnom činu kao što to mogu dvije odrasle osobe istog ili suprotnog spola.

U drugom izdanju LGBT čitanke kao odgovor na pitanje da li je homoseksualnost mentalni ili emocionalni poremećaj, autori objašnjavaju da homoseksualnost i biseksualnost predstavljaju normalne oblike ljudske seksualnosti koji su se javljali u svim kulturama i historijskim periodima. Psiholozi_ginje, psihijatri_ce i drugi_e stručnjaci_ kinje za mentalno zdravlje slažu se u tome da se homoseksualnost i biseksualnost ne ubrajaju u mentalne bolesti, poremećaje ili emocionalne probleme. Homoseksualnost, zaista nije bolest. To je samo seksualna orijentacija koja se, osim u razlici privlačnosti, ni po čemu drugom ne razlikuje od heteroseksualne i kao takvu je trebaju gledati svi pogotovo osobe koje šire govor mržnje naveden na početk teksta.

Tekst nastao kao dio edukacije na Školi za studentice_e novinarstva i komunikologije i mlade novinarke_e – Odgovorno novinarstvo: LGBT osobe i mediji, održanoj od 13. do 15. marta 2015. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!