Homoseksualnost u životinjskom svijetu

27. 06. 2022

Jedan od najučestalijih homofobnih argumenata jeste onaj: „To nije prirodno!“ ili „To je grijeh protiv prirode!“, što bi prema nekoj uvrnutoj logici trebalo značiti da je homoseksualna orijentacija artificijelni, humani koncept koji je prisutan samo u ljudskom ponašanju. Još od gimnazijski dana kada smo otkrivali sebe i svijet različitosti, glavni kontraargument moje prijateljice Andree i mene je bio: „Da nije prirodno, ne bi postojalo u životinjskom svijetu!“ Zaista smo takvo mišljenje zadržali sve do danas, naime životinjski svijet pokazuje veliku raznolikost po pitanju homoseksualnog i biseksualnog spektra ponašanja. S jednom značajnom razlikom u odnosu na ljude: čovjek za razliku od drugih životinja pripadnike/ce svoje vrste progoni samo zbog toga što se načinom ispoljavanja seksualnosti razlikuju od drugih jedinki svoje vrste.

PIŠE: Matej Vrebac

Foto: Laurence Barnes; zooportraits.com

Naučnici su procijenili da preko 500 različitih životinjski vrsta, od kukaca do sisavaca, ispoljava neki vidi homoseksualnog ponašanja koje uključuje udvaranje, pokazivanje naklonosti, seksualne aktivnosti te zajedničke roditeljske aktivnosti. Bitno je naglasiti da u većini slučajeva radije možemo govoriti o biseksualnosti jer se u velikom broju radi o privremenoj homoseksualnosti, a ne stalnoj budući da svaki seksualni čin u životinjskom svijetu nema za cilj reproduktivnu, prokreativnu funkciju, nego onu rekreativnu, uživalačku, baš kao i kod ljudi. Zanimljivo je pak s druge strane kako određeni procenti pojedinih populacije određenih životinjskih vrsta pokazuju isključivo homoseksualne tendencije, poput pingvina ili ovaca. Iako je već Aristotel pisao u uparivanju životinja istog spola, dugo se u zoologiji na ove slučajeve gledalo diskriminatorno, nepoželjno pa je tako jedna od prvih studija iz 1911. s antarktičke ekspedicije Georgea Murray Levicka o seksualnom ponašanju adelijskih pingvina nikad nije ugledala svjetlo dana. U nastavku slijede samo neki zanimljivi primjeri iz životinjskog carstva.

Pingvini

Pingvini su možda najpoznatija „queer“ porodica ptica, naročito zbog toga što jednako u prirodi, kao i zatočeništvu, parovi pingvina istog spola imaju velike roditeljske pretenzije. U svom prirodnom staništu pingvini često tokom sezone parenje donesu više od jednog jajeta o kojem se ne mogu brinuti pa brigu o napuštenim jajima preuzimaju homoseksualni parovi. Oplođena jaja uspješno pređu period inkubacije i izlegu se, a istospolni parovi se pokazuju svojom brigom kao izvanredni roditelji. Poznati su slučajevi iz dosta različitih zooloških vrtova gdje su istospolni parovi pingvina usvojili napuštene piliće ili jaja, a najsvježiji roditelji jesu Elmer i Limo, par iz njujorškog zoološkog vrta.

Ovce

Kod domaće ovce čak 8-10% populacije ovnova ima isključivo homoseksualnu orijentaciju, što znači da neće biti zainteresirani za fertilnu ženku u njihovoj blizini, a čak 20% ovnova je biseksualno. Studije su pokazale da se homoseksualni ovnovi razlikuju od ostalih mužjaka po strukturi mozga te proizvode manje spolnih hormona zbog čega nisu agresivni. Skorija istraživanja pokazuju da neki mužjaci divljih vrsta ovaca pokazuju homoseksualno ponašanje, poput američkog muflona ili Dolove ovce.

Bonobo majmuni

Bonobo majmuni su veoma interesantna, ali ugrožena vrsta s područja Konga koja s čovjekom dijeli više od 98% DNA. Naročito su zanimljivi primatolozima zbog njihovog društvenog i spolnog ponašanja. Naime ova vrsta je izraženo matrijarhalna i egalitarna, a seksualne aktivnosti imaju važnu ulogu u zajednicama bonobo majmuna jer služe kao pozdravi, činovi pomirenja uslijed sukoba ili protiv usluga za hranu. Bonobo majmuni prakticiraju različite oblike istospolnih aktivnosti (ljubljenje, oralni i genitalni seks) u različitim odnosima (ženka-ženka, mužjak-ženka, mužjak-mužjak), a popularno ih se naziva hippie majmunima jer su jako neagresivni u odnosu na druge vrste te im draže da „vode ljubav nego rat“.

Lavovi

Kod lavova u oba spola su primijećene istospolne seksualne aktivnosti, od trljana noseva pa sve do naskakivanja. Neki naučnici pretpostavljaju da se među muškim lavovima tako uspostavlja socijalni okvir i rang dominantnosti. Koliko homoseksualne aktivnosti lavova intrigiraju ljude, ilustrovano je slučajem iz 2017. kada je jedan kenijski dužnosnik htio „gay lavove poslati na psihološko savjetovanje“ jer su se „loše ponašali“.

Kljunasti delfini

Poznato je da nekoliko vrsta delfina pokazuje homoseksualno ponašanje, a u kljunastog delfina, najpoznatije i najčešće viđene vrste delfina, je to najviše istraženo. I mužjaci i ženke kljunastog delfina pokazuju homoseksualno ponašanje koje uključuje oralnu simulaciju. Muške jedinke su generalno biseksualne, a tokom života prolaze kroz periode kada su isključivo homoseksualne.

Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!