Ignoriranjem problema LGBT populacije problem se samo povećava

amnapopovac2Izvor i foto: Bljesak.info

Amna Popovac u Mostaru je poduzetnica od 1999. godine, godinama pokušava biti aktivni član društva i pozitivno utjecati na promjene i demokratizaciju istog. Kroz medije se provlačila i vijest da je Popovac potencijalna buduća gradonačelnica Mostara.

“LGBT populacija je diskriminirana i stigmatizirana u našem društvu. Na taj dio BH društva se gleda kao na ‘bolesni’ dio društva kojem treba pomoći da ‘ozdravi’. Smatram da kao društvo u cjelini imamo jako pogrešan odnos prema LGBT populaciji i trebamo puno raditi da bi se takvo mišljenje i stav društva promijenilo”, rekla je Popovac u razgovoru za Bljesak.info, a dotaknula se i teme zašto se političari i institucije ustručavaju govoriti o toj temi.

Osjetljive teme

“Teme poput LGBT populacije se smatraju ‘jako osjetljivim’ temama i smatram da je to jedan od osnovnih razloga zašto ljudi koji rade u raznim institucijama i ministarstvima izbjegavaju govoriti na ovu temu. Naše društvo je zatvoreno pa otud i zatvorenost političara kada ih se pita da daju svoje mišljenje na ovu temu. Dodatno, mislim da se radi o nedovoljnom obrazovanju o problematici LGBT populacije i načinima rješavanja problema u društvu, dovodi do dalje stigmatizacije ove teme u javnosti”, kaže Popovac, dodajući kako bismo obrazovanjem političara o problemima LGBT populacije mogli napraviti pozitivne korake u senzibilizaciji društva u cjelini.

Odgovarajući na pitanje jesu li političari i društvo homofobni, Popovac kaže kako je naše društvo pretežno homofobno, ali uglavnom zbog nedovoljnog informiranja o problemima LGBT populacije.

Ključ rješenja je kod političara

“Smatram da političari imaju jednu od ključnih uloga u destigmatizaciji ove problematike i relaksacije u javnom diskursu kada se razgovara o LGBT populaciji. Trenutno, nedostatkom svoje akcije, političari ostavljaju prostor za napade na LGBT populaciju. Napadači (homofobi) ostaju nekažnjeni i time se ostavlja prostor za nastavak napada”, kaže Popovac.

Što se tiče Mostara i HNŽ-a, Popovac kaže kako političari nisu ni manje ni više različiti od svojih kolega u drugim gradovima i županijama.

Da se pokrene organizacija pridea u Mostaru, Popovac kaže da bi tu ideju svakako podržala, ali bi i osobno došla na Pride pružiti podršku.

“Bila bih u prvom redu da pružim podršku LGBT populaciji koja je često žrtva homofobnih napada”, kaže Popovac.

U svijetu su nerijetki primjeri da se na važnim političkim funkcijama nalaze političari koji su se deklarirali kao pripadnici LGBT populacije, no Popovac smatra da je naše društvo stotinama godina daleko od toga da javno deklarirana LGBT osoba bude na važnoj političkoj funkciji.

Ignoriranjem problema on neće nestati

“Trenutno u civilnom sektoru postoji par osoba koje su cijenjene u bh. društvu, ali u politici mislim da smo daleko od tog trenutka”, smatra Popovac.

Odgovarajući na pitanje smatraju li političari, ali i naše društvo, da je položaj LGBT osoba nevažan te da imamo veće probleme u društvu, Popovac smatra kako političari ne poznaju dovoljno problematiku LGBT populacije, i da kao i većina bh. društva ‘bježi’ od te teme.

“Političari se nadaju da ako se dovoljno dugo prave da problem ne postoji, da će isti i nestati, što nije moguće. Ignoriranjem problema on se samo povećava”, zaključila je Popovac.

*Tekst nastao u suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u sklopu MATRA programa Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!