Povodom homofobnih ispada Harisa Zahiragića: Cenzura u Udruženju studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu

12032367_10154000160043103_1863740565_nPišu: Azem Kurtić i Haris Dedović
Foto: Facebook Screenshot

Na zatvorenoj Facebook grupi Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu oglasila se studentica čiji identitet smo odlučili zaštititi, te napisala upit o tome da li će se Udruženje studenata Medicinskog fakulteta (dalje u tekstu USMF) oglasiti povodom homofobnih ispada Harisa Zahiragića. Upit je baziran na činjenicama i onome što je medicina dokazala.

Sadržaj posta je bio sljedeći: “Zanima me da li se USMF, kao krovno udruženje svih studenata našeg fakulteta (i kad?) namjerava ograditi od izjava predsjenika SPUS-a čiji je USMF član i samim tim pokazati da to nije ujedno i stav naših studenata? Mi to nismo birali, a pretpostavljam da je i većina kolega dosad naučila da je najčešći način prenosa HIV-a upravo heteroseksualni odnos, kao i to da homoseksualnost nije patologija. Nadam se da će mi post ovaj put biti odobren. Lijep pozdrav”

Post nije odobren, a spram toga nije ni bilo rasprave o tome da li se ovo udruženje treba ograditi od izjava predsjednika SPUS-a. U 21. stoljeću Facebook platforme se koriste za javnu raspravu, dijalog i interakciju. Međutim, na grupi USMF-a, postove odobravaju ili ne odobravaju ljudi iz vodstva organizacije – njih pet. Onoliko koliko poznajemo medijsku regulativu, zakone o slobodi govora, mišljenja i izražavanja, ali i etičke norme u medijima (pa i društvenim), ovakva praksa je kratko i jasno – cenzura. O moralnoj reakciji struke i činjeničnom suprotstavljanju Zahiragićevoj izjavi da homoseksualcima treba medicinska pomoć bi bilo možda i bespredmetno govoriti kada je ovakvo stanje u vodstvu Udruženja.

U želji da čujemo i njihovu stranu priče, kontaktirali smo i predsjednika USMF-a, Malika Ejubovića.

“Smatramo da nije bilo potrebe da se polemizira o privatnom stavu bilo kojeg pojedinca, bez obzira da li je taj pojedinac predsjednik Studentskog parlamenta ili bilo koji prosječan student Sarajevskog univerziteta. Dakle, to je jedini razlog. Da su ti stavovi bili izrečeni na zvaničnom mjestu, sa neke zvanične Facebook stranice, onda bi se Udruženje studenata Medicinskog fakulteta drugačije postavilo i dalo određeno saopštenje. Međutim, smatram da je bespredmetno uvlačenje pojedinca u bilo kakav stav Sarajevskog univerziteta”, rekao nam je Ejubović u telefonskom razgovoru.

12498462_10154000160103103_632300330_nUdruženje Studenata psihologije “Sinapsa” na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu se prvo od studentskih organizacija oglasilo protestnim pismom povodom homofobnih ispada Harisa Zahiragića.

Prenosimo dio saopćenja s njihove Facebook stranice: “Obzirom na komentare Harisa Zahiragića, predsjednika SPUS-a, potaknute nedavnim atakom na prisutne ljude u kafiću Kriterion 04. 03. 2016. godine, koji je od strane pomenutog deklarisan kao ‘okupljalište pedera’, smatramo opravdanim da se odazovemo i damo nepristrasan komentar na navedena dešavanja. Homoseksualnost je seksualna orijentacija, a ne psihološki poremećaj. Ova konstatacija je produkt naučno-istraživačkog rada, a ne subjektivno stvaralaštvo mene koja u okviru ovog dopisa predstavljam Udruženje studenata psihologije SINAPSA. Apsolutno je suvišna rasprava o tome da li se homoseksualnost opravdava ili ne. Zašto se uopšte osjeća potreba za argumentiranjem u okviru pomenute tematike, kad je seksualna orijentacija neovisno kojeg tipa dio urođene ljudske prirode koja se takva ne može osporiti, a još manje liječiti ukoliko se ne uklapa u društvene okvire prožete nitima neznanja. Haris Zahirahić ističe da njegov moralni dignitet ne dozvoljava prihvaćanje ‘pederluka i pederskog lobija’.” Saopćenje je napisala Lamija Spahić, predsjednica Upravnog odbora SINAPSA-e.

Također, ogradili su se i Asocijacija studenata Filozofskog fakulteta (STAFF), te Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka (SPONA).

Na pitanje o tome šta misli o tome što se su ova udruženja oglasila, Malik Ejubović nam je odgovorio: “Ja generalno smatram da je problem našeg društva da se funkcija koju neko obavlja automatski vezuje uz svaki njegov postupak. Mi možemo raspravljati o tome da li je Harisov potez bio ishitren ili nije, ali generalno smatram da on ima pravo na svoje privatno mišljenje, bez obzira što se ja slažem ili ne slažem s tim mišljenjem. On svoje mišljenje nije iznio u svojstvu predsjednika SPUS-a, i on nije uvukao Studentski parlament u to, nego su to uradili drugi ljudi.”

Dok NVO sektor i pojedinci traže smjenu Harisa Zahiragića, iz SPONA-e su nam rekli da smatraju da nema potrebe za rigoroznim mjerama poput smjene.

“Poštovani, obraćamo Vam se kako bi iznijeli svoj stav na situaciju nastalu nakon istupanja predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića, a koji je okarakteriziran kao ksenofoban. Podsjećamo javnost da je incident nastao nakon verbalnog napada predsjednika Zahiragića na LGBT populaciju. Ističemo da smo prvenstveno, kao studenti Univerziteta u Sarajevu, iznenađeni izjavama H. Zahiragića. Nadalje, UO SPONA-e je na prošloj sjednici donio odluku da osuđuje izjavu Harisa Zahiragića, te se kolektiv Asocijacije u potpunosti ograđuje od spomenutih stavova. Isto tako, podsjećamo da mišljenje Harisa Zahiragića ni u kojem kontekstu nije bio zvanični istup SPUS-a. Mišljenja smo da ne treba potezati za rigoroznim mjerama kao što je smjena i kao što to traže pojedini politički centri moći, zloupotrebljavajući studentsku populaciju, jer je doprinos Harisa Zahiragića nemjerljiv u odnosu na prethodne sazive SPUS-a.” Ovo je službeni stav SPONA-e koji je potpisala predsjednica ove asocijacije, Merima Kovačić.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!