Značaj Zakona o životnim zajednicama: Bh. društvo treba prestati voditi rat protiv ljubavi

slika - 2Piše: Bojana Vasić
Foto: thegavoice.com

Životne zajednice osoba istog spola u BiH nisu regulisane zakonom, samim time ne postoji nikakva pravna zaštita istospolnih parova. Zakonom o životnom partnerstvu primarno se regulišu socijalna i ekonomska prava istospolnih parova, kao što su pravo na podjelu imovine koja je stečena u toj životnoj zajednici, pravo na izdržavanje drugog životnog partnera, pravo na zdravstveno osiguranje preko partnera_ice, itd.

Da bi saznali/e šta bi donošenje Zakona o životnim zajednicama značilo za osobe kojih se on najviše tiče, postavili/e smo im to pitanje. U nastavku pročitajte odgovore LGBT osoba na pitanje: “Šta bi za tebe konkretno značilo donošenje Zakona o životnim zajednicama?”

Lana
“Zakon o životnim zajednicama meni je potreban iz više razloga. Prije svega, želim imati mogućnost da sama donosim odluke o svom životu, te da mogu zasnovati zajednicu s kim želim, i da se ta osoba u očima države prepozna kao moja porodica.”

Alen
“Donošenje Zakon bi mi značio zbog stvari koje bi uveliko utjecale i na mogućnost poboljšanja kvalitete zajednice mene i mog momka, ali i našeg materijalnog stanja. Zapravo se radi o mogućnosti ostvarivanja prava koja imaju strejt parovi – kao pravo na posjetu u bolnici, penziju, nasljedstvo… To su, recimo, prava koja su veoma bitna u starijoj životnoj dobi. Sve te zapravo vrlo konkretne stvari uveliko bi utjecale i na mogućnost poboljšanja kvalitete naše zajednice, ali i našeg materijalnog stanja.”

Elma
“Osim konkretnih beneficija koje se najviše tiču ekonomskih i socijalnih prava, značilo bi mi i priznavanje moje veze. Kao biseksualna osoba apsolutno sam svjesna razlike u načinu na koji društvo tretira heteroseksualne i istospolne veze. Kao biseksualna osoba mogu potvrditi da je ljubav ljubav bez obzira da li sam u vezi s momkom ili djevojkom i apsolutno je nelogično da se ove veze i zajednice života ne tretiraju jednako. Bh. društvo treba prestati voditi rat protiv ljubavi jer je upravo to ono što se dešava kroz diskriminaciju i nasilje na osnovu seksualne orijentacije, u što spada i nepriznavanje istospolnih zajednica života kao oblik diskriminacije. Krše se ljudska prava LGBT osoba samo zbog toga koga oni vole. Ničija veza i ljubav ne može ugroziti moju, pa tako ni moja ne ugrožava tuđe. Jednostavno ne postoji nijedan valjan pravni, društveni ili biološki razlog za nepriznavanje istospolnih zajednica života.”

Jelena
“Osim simboličnog prihvatanja i vrednovanja moje istospolne zajednice života s mojom partnericom, ovakav zakon pomogao bi nam u konkretnom socio-ekonomskom smislu. Ljudi ne shvataju koliko ustvari povlastica vanbračni i bračni parovi imaju, koje su uskraćene istospolnim parovima. Npr. moja partnerica i ja mogle bismo dići kredit uz određene olakšice da je naša veza priznata, te bismo mogle živjeti zajedno umjesto što živimo sa roditeljima.”

Mahir
“Pa zapravo najviše bi mi značile konkretne stvari. S obzirom da sam trenutno u vezi i moj partner nije iz istog grada kao ja, imao bih osnov da ga prijavim da živi na mojoj adresi što sad nisam u mogućnosti jer moramo navesti po kojem osnovu on živi tu. Također, on bi mogao biti zdravstveno osiguran preko mene kada ostane bez posla, s obzirom da radi na određeno u jednoj firmi , umjesto da strepi da li će i koliko dugo imati osiguranje kada se prijavi na biro.”

Stefan
“Realno nisam jedan od onih koji pate za ‘ozvaničenjem’ veze između mene i mog partnera, ali ukoliko pričamo o nekim praktičnim razlozima, zakon bi mi značio prosto radi regulisanja zajedničke imovine ili stečene imovine tokom godina zajedničkog života, i tih nekih pravnih stvari. Ali inače, kao neko busanje, prstenje, krunisanje, taj neki vašar, ne znači mi toliko. Samo pravno zbog već navedenih stvari, a i svih ostalih koje se regulišu ovakvim zakonima.”

Osobama s kojima smo razgovarali/e najviše bi značile konkretne posljedice Zakona o životnim zajednicama, koje su u većini slučajeva neophodne kako bi im olakšale i omogućile zajednički život, što čini ovaj zakon potrebom bh. društva.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!