IKEA povukla članak o lezbejskom paru u Rusiji

26. 11. 2013

IKEA je povukla članak o lezbejskom paru iz svog magazina u Rusiji zbog antigej zakona kojim se zabranjuje promocija homoseksualnosti, i sada neki optužuju kompaniju za kukavičluk

Preuzeto sa labris.org.rs.

klara i kristi

Kliknite na fotografiju za preuzimanje kompletnog članka

Prema BuzzFeed-u, poznata švedska kompanija nameštaja povukla je priču o britanskom lezbejskom paru Klari i Kirsti, koje žive u malom londonskom potkrovlju sa svojim sinom i koje stoje iza popularnog bloga My Two Mums, iz decembarskog broja Ikea Family Live magazina. Iz kompanije su rekli da su povukli cijelu stvar zbog mogućih pravnih posljedica.

Jedan od uslova na koji pristajemo prilikom pokretanja našeg poslovanja u nekoj državi jeste poštovanje njihovih zakona kao i uslova tržišta na kojem poslujemo, izjavila je portparolka IKEA Ylva Magnusson za Wall
Street Journal
.

Zakon na koji se portparolka IKEA pozvala je ruski zakon o homoseksualnoj propagandi, usvojen u junu velikom većinom, čiji član eksplicitno zabranjuje propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa. Ovaj zakon stigmatizuje LGBT osobe i zabranjuje da maloljetna lica dobijaju bilo kakve informacije o homoseksualnosti, prema The Associated Press-u. Kompanije koje prekrše ovaj zakon, mogu biti kaženjenje i sa 1 milion rubalja ($31.000).

Rusija je peta zemlja po kupovini IKEA nameštaja, sa 14 IKEA prodavnica širom države. Prodaja u Rusiji je 6 odsto od ukupne prodaje kompanije. Očigledno da je priča o dvije mame koje podižu svog malog dječaka u prostoru uređenom IKEA nameštajem neprikladna za Rusiju. Iako su mnogi ovaj potez nazvali kukavičkim, IKEA tvrdi da se konsultovala sa pravnim timom prije nego što se odlučila na taj potez, piše The Guardian.

To je razlog zašto rusko izdanje magazina ima drugi članak, izjavila je portparolka IKEA za švedske novine. Imamo dva vodeća principa kojima se rukovodimo kada pokrećemo poslovanje u nekoj državi, to su: dizajn unutrašnjeg enterijera i drugi, poštovanje zakona. Ovo nije prvi put da je IKEA kritikovana zvog mijenjanja svog reklamnog materijala. Prošle godine, fotografije žena izbrisane su iz kataloga IKEA namjenjenom tržištu Saudijske Arabije. Tada se postavilo pitanje koliko IKEA poštuje princip rodne ravnopravnosti, a kompanija je kasnije dala izjavu da se kaje zbog takvog poteza.

IKEA je kompanija koja je pionirska kada je u pitanju podrška istospolnim parovima, jedna je od privih snimila reklamu sa gej parom, 1994. godine. Ludo.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!