Info sesija: Gdje se skrivaju lezbejke?

13. 10. 2016
User comments
Lepa Mlađenović (desno)

Piše: Redakcija

Sarajevski otvoreni centar već treću godinu organizuje info sesije na kojima novinari i novinarke imaju priliku razgovarati sa gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBTI temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Info sesija na temu “Gdje se skrivaju lezbejke?” bit će održana u petak, 14. oktobra, u 11 h u cafeu Meeting Point.

U fokusu info sesije će biti pitanje reprezentacije lezbejki u javnosti i zbog čega se o problemima lezbejki rijetko govori nezavisno od uopštenih zapažanja o LGBTI zajednici.

Gošća info sesije je Lepa Mlađenović, feministkinja, lezbejka, aktivistikinja i antifašistkinja. Lepa Mlađenović je jedna od začetnica lezbejskog aktivizma na prostorima bivše Jugoslavije.

Na info sesiji će govoriti o važnosti lezbejskog aktivizma i njegovoj današnjoj perspektivi. Kako, koliko i zašto su lezbejke nevidljive, pogotovo kada govorimo o medijskom izvještavanju. Bit će riječi i o diskriminaciji i nasilju koje lezbejke doživljavaju, a koje često ostane nevidljivo i neprijavljeno. Govorit će se i o patrijarhatu, dvostrukoj/trostrukoj marginalizaciji, te kako se odupirati uklapanju u heteronormativne matrice ponašanja.

Info sesije se organizuju u sklopu MATRA programa Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!