INFO SESIJA: Kako trans* osobe žive u Hrvatskoj?

11. 11. 2014

trans flaggSarajevski otvoreni centar od novembra ove godine ponovo kreće sa organizovanjem info sesija sa novinarima i novinarkama u BiH. U toku ove, ali i sljedeće godine, novinari i novinarke će se imati priliku upoznati se i razgovarati sa gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Info sesija Kako trans* osobe žive u Hrvatskoj? će se održati u srijedu, 12. novembra, u 10:30 u Mediacentru Sarajevo.

“Kroz praćenje izvještavanja medija u BiH o LGBT temama došli smo do zaključka da je veoma važno da se nastavi ovakav oblik rada sa medijima, a sve u cilju pružanja osnovnih informacija vezanih za korektno, profesionalno i etičko izvještavanje medija”, saopćeno je iz SOC-a.

Prva ovogodišnja tema je posvećena Međunarodnom danu sjećanja na transrodne osobe ubijene zbog transfobije koji se ove godine, 20. novembra, obilježava po 16. put. Trans* osobe su jedne od najčešćih žrtava nasilja – samo u 2014. godini ubijeno je 226 trans* osoba, navodi se u izvještaju Transgender Europe. Svrha Dana sjećanja na transrodne osobe jeste odavanje počasti onima koje su ubijene zbog posljedica transfobije, te podizanja svijesti o trans* pitanjima, koja se često guraju pod tepih. U BiH, trans* osobe su često isključene iz LGBT dijaloga. Transrodne osobe nemaju pristup odgovarajućim procedurama prilagodbe spola. Štoviše, ni Federacija BiH ni Republika Srpska ni Brčko Distrikt ne pokrivaju troškove tretmana prilagodbe spola. Transrodne osobe koje žele proći tretman prilagodbe spola su prisiljene tražiti takav tretman u inozemstvu, o vlastitom trošku.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj kada govorimo o pravima trans* osoba? Kakav je put prošao trans* aktivizam u zadnjih desetak godina? Gdje su trans* osobe u zakonu Republike Hrvatske?

O ovim pitanjima, ali i mnogim drugim će nam govoriti Arhje Morana Biljaković, aktivist Trans Mreže Balkan i Trans Aida, organizacije koja se bavi promicanjem i zaštitom prava trans* osoba.

Svi mediji su pozvani na info sesiju, kako bi dobili dodatne informacije i odgovore na sva pitanja vezana za prava trans* osoba.

Info sesije se organizuju u sklopu MATRA programa Ambasade Holandije u BiH.

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!